Medicul Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, acuză faptul că medicii de familie din Capitală au primit prea puţine doze de vaccinuri gripale deoarece direcţia de sănătate publică a municipiului Bucureşti (DSPMB) a solicitat un număr prea mic de doze. Medicul acuză DSPMB că este “stat în stat” şi că tratează medicii de familie ca pe nişte “infractori”, iar până acum niciun ministru nu a reuşit să ordoneze şi să civilizeze activitatea instituţiei.
Potrivit asociaţiei, cei circa o mie de medici de familie din Bucuresti solicită, de obicei, câteva sute de vaccinuri gripale fiecare.
Deşi Capitala are o populaţie mult mai mare decât a unui judeţ, direcţia de sănătate publică a municipiului Bucureşti (DSPMB) a solicitat în acest an doar circa 90.000 de doze, în timp ce alte judeţe au solicitat şi primesc un număr mult mai mare, potrivit medicului Sandra Alexiu, care a precizat că judeţul Constanţa primeşte 160.000 de doze.
“De ce cere Bucureştiul mult mai puţine? Se teme cineva că rămâne cu ele (...) sau poate nu au destule frigidere?” afirmă Sandra Alexiu.
“Cert e că avem colegi în ţară care vaccinează deja sute de pacienţi din listele lor, aflaţi în grupele de risc, în timp ce doctorii bucureşteni au primit în prima tranşă 10-15 şi în a doua tranşă 10 - 30. Unde sunt celelalte!?!? O matematică simplă zice 90 de fiecare. Lăsând la o parte că unii au cerut 600, 700, 1.200 de doze”, a completat medicul.
Sandra Alexiu mai acuză că medicii de familie nu primesc cu prioritate, la fel ca medicii din spitale, dozele de vaccin pentru ei şi asistente, “ci la coadă la sfârşit”, deşi vaccinul achiziţionat de minister a fost furnizat integral de firma producătoare.
“Acuz pe această cale funcţionarea defectuoasă a DSPMB, care nu e în stare, prin 6 birouri de sector, să facă VREODATĂ ordine în problema vaccinurilor”, a spus preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.
Sandra Alexiu mai afirmă că niciun ministru al Sănătăţii de până acum “nu a reuşit, în ciuda numeroaselor sesizări pe care le-am făcut, să rezolve problema acestei instituţii stat-în-stat pe care nimeni nu pare să reuşească să o coordoneze, ordoneze, civilizeze”.
Pe lângă problema vaccinurilor, reprezentanţii medicilor de familie din Capitală mai acuză că “li se solicită hârţoage inutile şi redundante pe care oricum nu se uită nimeni”, că sunt “verificaţi ca nişte infractori la raportări” şi că nu sunt plătiţi la timp.
“Avem colegi care încă nu au fost plătiţi pentru vaccinurile efectuate în 2017”, a mai spus medicul Sandra Alexiu.
Mai multe informaţii despre această temă puteţi afla în Emisiunea inaugurală 360medical, care are loc duminică, de la ora 13.00, pe postul de televiziune B1 Tv.