Ministerul Sănătăţii organizează o dezbatere publică pe marginea proiectului de OUG care introduce coplata în sistemul medical privat

Ministerul Sănătăţii organizează o dezbatere publică pe marginea proiectului de OUG care introduce coplata în sistemul medical privat

Ministerul Sănătăţii organizează vineri, 12 aprilie 2019, ora 11.00 la sediul său, o dezbatere publică a proiectului de ordonanţă de urgenţă (OUG) propusă de Ministerul Sănătăţii prin care introduce cadrul legal pentru coplata în sistemul medical privat.

Actul normativ propus de Ministerul Sănătăţii prevede că plata suplimentară se realizează doar “cu acordul informat prealabil în scris al asiguratului în acest sens”.

Proiectul de OUG s-a aflat ieri pentru aprobare pe lista şedinţei săptămânale a Guvernului dar a fost ulterior ştearsă.

Proiectul de OUG propune modificarea unei prevederi de la articolul 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

În prima formă, prezentată la 1 aprilie, proiectul normativ nu făcea distincţie între coplata în sistemul medical privat şi cel de stat. Ulterior, Ministerul Sănătăţii a prezentat nou proiect, care se referă strict la coplata în sistemul medical privat.

În noua formă supusă dezbaterii OUG prevede că “ furnizorii privaţi de servicii medicale care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru servicii aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, potrivit legii, pot încasa direct de la asigurat o contribuţie personală pentru serviciile contractate, cu acordul informat prealabil în scris, al asiguratului în acest sens”.

Forma iniţială a proiectului de OUG prevedea că asiguraţii au dreptul “să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru, cu excepţia contribuţiei personale pe care aceştia o plătesc direct furnizorului de servicii medicale”.

Proiectul iniţial nu conţinea nicio prevedere care să precizeze că acest sistem se aplică doar în cazul sistemului medical privat.

În forma aflată până acum în vigoare,  asiguraţii au dreptul “să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru”.

Iniţiatorii proiectului au motivat propunerea prin faptul că, “ prin modificările propuse prin acest proiect se crează cadrul legal de reglementare a contribuţiei personale suportată direct de către asiguraţi, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vederea acoperirii contravalorii serviciilor medicale, pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate şi ambulatoriul paraclinic”.

“Persoanele asigurate vor avea posibilitatea să acceseze servicii medicale aferente spitalizării  continue, ambulatoriului clinic de specialitate şi ambulatoriului paraclinic, la furnizorii privaţi de astfel de servicii, pentru care, cu acordul informat şi prealabil, vor plăti numai diferenţa dintre tariful practicat de furnizorul privat şi tariful decontat din FNUASS”, se arată în fundamentarea proiectului de act normativ.

Noul proiect prezentat de Ministerul Sănătăţii a fost elaborat “conform observaţiilor Ministerului Justiţiei”, potrivit instituţiei.

viewscnt