Persoanele ce au o dietă sănătoasă, bazată mai mult pe plante, au riscuri mai mici de a dezvolta boli cardiace sau de deces din cauza acestor afecţiuni, în comparaţie cu persoanele care consumă mai mult carne şi carbohidraţi rafinaţi, arată un studiu realizat în SUA.
Cercetătorii au analizat 12.168 de adulţi cu vârstă mijlocie timp de 30 de ani şi le-au evaluat obiceiurile de alimentaţie. În timpul studiului, 5.436 de participanţi au decedat, inclusiv 1.565 ce au decedat din cauza unor boli cardiovasculare.
În comparaţie cu persoanele ce au urmat o dietă bazată pe plante sau vegetariană, cei cu dietele mai bogate în produse animale şi carbohidraţi rafinaţi au fost mai predispuşi cu 31-32% să moară din cauza bolilor cardiace şi cu 18-25% mai predispuşi să moară din orice cauze în timpul studiului.
Persoanele ce au mâncat mai puţine mese bazate pe plante au fost de asemenea cu 16% mai predispuse să dezvolte atacuri cardiace non-fatale sau accidente vasculare decât participanţii ce au mâncat în cea mai mare a timpului plante.
"Dietele bogate în plante încep să câştige popularitate, iar studiul nostru furnizează mai multe dovezi ce sugerează că o dietă bazată pe plante poate fi bună pentru sănătatea inimii", a spus autorul studiului Casey Rebholz, cercetător la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore, citat de Reuters.
La începutul studiului, participanţii aveau vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani şi nu aveau boli cardiace. Cei care au aderat la o dietă bazată pe plante sau vegetariană pentru următorii 30 de ani au fost în cea mai mare parte femei, albi, absolvenţi de liceu şi activi fizici. Totodată aceştia au fost mai puţin predispuşi să fie obezi, fumători sau să aibă tensiunea arterială crescută ori diabet.
Dar nu toate dietele vegetariene şi bazate pe plante au fost benefice în mod egal, au raportat cercetătorii în "Journal of the American Hearth Association".
Ei au analizat patru tipuri de diete în funcţie de conţinutul de plante: o dietă totală bazată pe plante, una bazată în primul rând pe plante sănătoase ca legumele verzi, o dietă complet vegetariană, şi a patra ce a inclus mai multe mese nesănătoase bazate pe plante, axată pe legume cu amidon cum ar fi cartofii şi alimente procesate.
Persoanele ce au urmat una din cele trei diete mai sănătoase au consumat o medie de 4,1-4,8 de porţii de fructe şi legume şi mai puţin de o porţie de carne roşie sau procesată pe zi.
În contrast, persoanele ce au urmat dieta nesănătoasă bazată pe plante au consumat o medie de 2,3 porţii de fructe şi legume pe zi şi 1,2 porţii de carne roşie sau procesată.
Consumul mai multor alimente bazate pe plante şi a mai puţine produse animale a fost legat de un risc scăzut de boli cardiace şi deces chiar şi în cazul dietei nesănătoase bazate pe plante, dar beneficiile nu au fost la fel de pronunţate ca în cazul dietelor vegetariene sau celor mai sănătoase bazate pe plante.