Un nou algoritm activat cu ajutorul inteligenţei artificiale detectează cu exactitate fibrilaţia atrială în timpul ritmului sinusal normal folosind o electrocardiogramă standard de 10 secunde susţin autorii cercetării.
"Abilitatea inteligenţei artificiale de a identifica pacienţii care au avut fibrilaţie atrială, sau vor avea în curând fibrilaţie atrială, dintr-un ritm sinusal ECG a fost uimitoare. De fapt, aceasta transformă un ECG de 10 secunde într-un monitorizare Holter, capabilă să detecteze fibrilaţia atrială. Impactul potenţial pentru a preveni accidentul vascular cerebral sau insuficienţa cardiacă este imens, dar necesită testare clinică atentă, ca orice instrument nou", a declarat dr. Paul A. Friedman de la Clinica Mayo, din Rochester, Minnesota, citat de Reuters.
Monitorizarea ritmului cardiac ambulatoriu prelungit este folosită în mod obişnuit pentru a detecta fibrilaţia atrială, în special după accident vascular cerebral embolic cu sursă nedeterminată.
Pe parcursul actualui studi cercetătorii au instruit, validat şi testat o reţea neuronală profundă pentru a identifica rezultatele anormale subtile prezente într-un ECG standard, dobândit în timpul ritmului sinusal normal şi care se datorează modificărilor structurale asociate cu un istoric de fibrilaţie atrială sau cu un episod iminent de fibrilaţie
Studiul a inclus aproape 650.000 ECG cu ritm sinusal normal de la mai mult de 180.000 de pacienţi cu care cercetătorii au instruit un computer. În urma învăţarii acestui model algoritmul de inteligenţă artificială a identificat într-un singur ECG, fibrilaţia atrială cu o sensibilitate de 79,0%, specificitate de 79,5% şi acurateţe generală de 79,4%, se mai arată în concluziile cercetării.
Când modelul a fost aplicat la toate ECG-urile cu ritm sinusal în primele 31 de zile de la participarea fiecărui pacient la studiu sau la primul episod înregistrat de fibrilaţie atrială, sensibilitatea generală a crescut la 82,3%, specificitatea generală la 83,4% şi precizia generală la 83,3%. %.
Performanţele acestui model pentru identificarea fibrilaţiei atriale se compară favorabil cu alte teste de screening medical, cum ar fi peptida natriuritică de tip B pentru insuficienţa cardiacă, testul Papanicolaou pentru cancer de col uterin şi scorul CHA2DS2-VASc pentru riscul de accident vascular cerebral, notează cercetătorii.