O echipă condusă de dr. Stephen Safe de la Colegiul de Medicină Veterinară şi Ştiinţe Biomedicale al Universităţii din Texas a descoperit o nouă metodă care poate ajuta la suprimarea dezvoltării tumorilor de glioblastom, una dintre cele mai letale forme de cancer.
Cercetarea s-a concentrat pe receptorul AH, care controlează expresia unui set divers de gene şi a contrazis prin concluziile sale ceea ce se ştia anterior în cercetarea glioblastomului.
"Am găsit receptorul AH - care a fost menţionat anterior că fiind o genă proinvazivă şi care de fapt pe parcursul studiului a blocat invazia celulelor glioblastomului", a precizat Safe, citat de sciencedaily.com.
Când cercetătorii au adăugat anumiţi liganzi ai receptorilor AH (molecule care se leagă de o altă moleculă), au observat o inhibare puternică a invaziei celulelor de glioblastom. Practic, studiul a reuşit să arate că receptorul AH este o genă bună care poate fi vizată de medicamente pentru a o face şi mai eficientă .
Glioblastoamele, cele mai frecvente şi agresive tumori cerebrale maligne la adulţi, sunt formate din celule tumorale care se reproduc rapid şi se împart, ceea ce permite tumorii să crească în ţesutul cerebral normal din apropiere. În prezent, aceste tumori cerebrale sunt incurabile, speranţa de viaţă medie a pacientului după diagnostic fiind de 11-15 luni cu tratamente standard.
Conform Asociaţiei Americane a Tumorilor Cerebrale, glioblastomele formează, de asemenea, noi vase de sânge, astfel încât să îşi poată menţine creşterea rapidă şi pot folosi fibre de legătură pentru a se răspândi în partea opusă a creierului.
Tumorile sunt dificil de tratat deoarece au adesea tentacule care se răspândesc prin creier, ceea ce poate face să nu poată fi complet îndepărtate prin operaţie. Celulele individuale ale glioblastomului răspund, de asemenea, diferit la terapii.
Studiul a folosit celule de glioblastom de la pacienţii de la Detroit Medical Center, precum şi celule care au fost utilizate în studiile anterioare publicate despre glioblastom. Cercetătorii au analizat receptorul AH şi mai mulţi liganzi receptori, inclusiv Kynurenina.
Studiile anterioare susţineau că receptorul AH şi Kynurenina erau implicate în invazia creierului celulelor glioblastomului.
Cu toate acestea, noul studiu a respins aceste descoperiri arătând că receptorii AH au de fapt o funcţie protectoare şi nu promovează invazia celulelor de glioblastom. În plus, când cercetătorii au adăugat liganzi ai receptorului AH, iar Kynurenina nu a fost activă, nivelul de protecţie al creierului a fost îmbunătăţit.
Aceste descoperiri sugerează că receptorul AH ar putea fi o ţintă pentru dezvoltarea de medicamente care să inhibe glioblastomul. Echipa studiază acum utilizarea receptorului AH ca ţintă pentru inhibarea glioblastomului şi identificarea compuşilor care se leagă de receptorul AH pentru a oferi o protecţie suplimentară creierului.