O procedură endovasculară în premieră naţională a fost realizată la Spitalul Judeţean din Timişoara la un tânăr de 19 ani, care a suferit cea mai gravă formă de tromboză venoasă profundă a membrului inferior în urma unui accident sportiv, fiind în pericol de amputare, potrivit Agerpres.
Procedura endovasculară aplicată se numeşte trombaspiraţie venoasa iliofemurală, urmată de stentare, prin care s-a deblocat o venă importantă din abdomenul tânărului student al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara.
Procedura a fost realizată de o echipă medicală condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Timişoara, Mihai Ionac.
"În urma unui traumatism inghinal stâng, suferit de tânăr în cursul unui joc de fotbal, acesta s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, cu creşterea semnificativă în volum a membrului inferior stâng, absenţa pulsului şi tulburări de sensibilitate şi motilitate", arată un comunicat al Spitalului Judeţean Timişoara.
Pacientul a fost internat de urgenţă în cu diagnosticul de phlegmasia coerulea dolens, cea mai grava formă de tromboză venoasă profundă a membrului inferior.
Având în vedere gravitatea extremă a bolii, prin faptul că blocarea circulaţiei venoase a produs şi oprirea circulaţie arteriale, cu risc semnificativ de amputaţie majoră, medicii au optat pentru aspiraţia pe cale endovasculară, cu ajutorul unui sistem modern, a cheagurilor de la nivelul venelor, redând astfel permeabilitatea axului venos al membrului inferior stâng.
Procedura, finalizată cu montarea unui stent destinat special pentru sistemul venos, a fost încununată de success, potrivit medicilor.
Până la recuperarea completă, pacientul va mai urma câteva proceduri, însă acest tip de intervenţie, realizat pentru prima dată în România, i-a oferit tânărului şansa de a evita producerea unui handicap major.
Materialele necesare intervenţiei au fost achiziţionate în totalitate din fondurile spitalului.