Studiu: O dietă bogată în flavonoide protejează împotriva cancerului şi a bolilor de inimă

Studiu: O dietă bogată în flavonoide protejează împotriva cancerului şi a bolilor de inimă

Consumul alimentelor bogate în flavonoide, precum merele sau ceaiul, protejează împotriva cancerului şi a bolilor cardiace, în mod particular în cazul fumătorilor şi celor care consumă frecvent alcool, conform unui nou studiu de la Edith Cowan University (ECU) din Australia, publicat în "Nature Communications".

Cercetătorii au analizat date din grupul Danish Diet, Cancer and Health ce a evaluat dietele a 53.048 de danezi cu vârsta de peste 23 de ani.

Ei au descoperit că persoanele ce obişnuiau să consume cantităţi moderate, până la ridicate de alimente bogate în flavonoide, compuşi găsiţi în alimentele şi băuturile bazate pe plante, au fost mai puţin predispuse să moară din cauza cancerului sau bolilor vasculare.

Autorul principal, dr. Nicola Bondonno a spus că în timp ce studiul a arătat un risc mai scăzut de deces al celor ce au mâncat alimente bogate în flavonoide, efectul protectiv a fost cel mai puternic pentru cei aflaţi la un risc ridicat de boli cronice din cauza fumatului şi pentru cei care beau mai mult de două băuturi alcoolice standard pe zi.

"Aceste descoperiri sunt importante pentru că subliniază potenţialul de a preveni cancerul şi bolile cardiace prin încurajarea consumului alimentelor bogate în flavonoide, în particular în cazul persoanelor cu risc ridicat de boli cronice. De asemenea, este important să notăm că flavonoidele nu acţionează împotriva întregului risc de deces cauzat de fumat sau consum ridicat de alcool. De departe cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru sănătatea ta este să te laşi de fumat şi să bei mai puţin alcool. Ştim că aceste schimbări ale stilului de viaţă pot fi foarte provocatoare, deci încurajarea consumului de flavonoide poate fi o nouă metodă de atenuare a riscului crescut, în acelaşi timp încurajând oamenii să se lase de fumat şi să reducă aportul de alcool", a spus ea, citată de sciencedaily.com.

Participanţii ce au consumat în jur de 500mg de flavonoide în fiecare zi au avut cel mai scăzut risc de deces cauzat de cancer sau boli cardiace.

Este important consumul unei varietăţi de flavonoide găsite în diferite alimente şi băuturi pe bază de plante. Se poate ajunge uşor la acest lucru prin dietă: o cană de ceai, un măr, o portocală, 100g de afine şi 100g de broccoli pot furniza o gamă largă de flavonoide şi peste 500mg de flavonoide în total pe zi.

Consumul de alcool şi fumatul cresc inflamaţia şi dăunează vaselor sanguine, ceea ce ar putea creşte riscul mai multor boli, iar Flavonoidele sunt antiinflamatorii şi îmbunătăţesc funcţia vaselor de sânge, ceea ce explică de ce sunt asociate cu un risc scăzut de deces cauzat de cancer şi boli cardiace, se mai arată în concluziile cercetării.

viewscnt