Un nou medicament dezvoltat în Canada ar putea inversa pierderea memoriei la vârste înaintate

Un nou medicament dezvoltat în Canada ar putea inversa pierderea memoriei la vârste înaintate

Un medicament experimental care susţine celulele cerebrale aflate în dificultate a dat naştere unor speranţe legate de dezvoltarea unui tratament pentru pierderea memoriei, probleme cognitive şi alte tulburări psihice care se agravează adeseori la bătrâneţe. Cercetătorii din Toronto, Canada, consideră că medicamentul i-ar putea ajuta şi pe pacienţii cu depresie, schizofrenie şi Alzheimer.

Medicamentul ar putea fi administrat ca o pastilă zilnică după vârsta de 55 de ani, în cazul în care studiile clinice, care urmează să înceapă în următorii doi ani, vor arăta că este sigur şi eficient în prevenirea pierderilor de memorie. 

Etienne Sibille, de la Centrul pentru dependenţă şi sănătate mintală din Toronto, a declarat pentru theguardian.com că tratamentul nu vizează numai declinul cognitiv ”normal” care duce la pierderea memoriei, ci şi tulburările mintale care afectează în mod obişnuit persoanele cu depresie, schizofrenie şi boala Alzheimer.

Până în prezent nu există tratamente care să oprească pierderea memoriei cauzată de îmbătrânire şi de tulburările psihiatrice, cum ar fi depresia şi schizofrenia.

Totuşi, cercetătorii de la Toronto cred că medicamentul va putea inversa pierderile de memorie, deoarece ţinteşte direct celulele implicate în învăţare şi memorie şi generează întinerirea lor. De asemenea, studiile efectuate până acum în laborator sugereză că noul tratament ar putea întârzia debutul bolii Alzheimer.

Cercetările privind pierderea memoriei au stabilit că aceasta este parţial asociată cu nivelurile unui neurotransmiţător cunoscut sub numele de GABA, a cărui funcţie normală este de a încetini ritmul neuronilor, reducând efectiv ”zgomotul” electric din creier, ceea ce face ca semnalele importante din creier să poată fi procesate mai uşor.

Noul medicament este un derivat al benzodiazepinei, o familie de medicamente care include pastile anti-anxietate Valium şi Xanax.

În timp ce Valium şi Xanax au efecte extinse, noul medicament este conceput pentru a viza numai anumiţi receptori GABA ai neuronilor din părţi cheie ale creierului, cum ar fi hipocampul, care sunt implicaţi în procesul de cogniţie şi memorie.

Oamenii de ştiinţă au testat medicamentul pe şoareci într-un labirint şi au descoperit că la jumătate de oră după ce au primit o singură doză, animalele bătrâne au efectuat testul aproape la fel de bine ca şi şoarecii tineri.

Medicamentul a reuşit să redea memoria şi şoarecilor tineri ale căror amintiri au fost temporar afectate de stresul de a fi ţinuţi într-un spaţiu închis.

Un şoarece bătân va efectua în mod natural aproximativ 50-60% din acest test. Memoria sa de lucru nu mai funcţionează în principiu. Dar la 30 de minute de la administrarea medicamentului, performanţa lor ajunsese până la 80-90%, deci aproape la nivelul unui şoarece tânăr. Avem o inversare rapidă a deficitului de memorie”, a mai spus Sibille.

În studiul ssău, echipa din Toronto a arătat că celulele creierului care s-au diminuat o dată cu vârsta, la şoareci, au revenit la dimensiuni aproape normale după două luni de la începerea administrării medicamentului.

Putem să creştem celulele creierului. Ele tind să se micşoreze odată cu vârsta şi se contractează în bolile neurodegenerative. Ceea ce vedem este că tratamentul reuşeste să crescă celulele până la un nivel destul de apropiat de cel al animalelor tinere”, a mai precizat autorul principal al cercetării.

Testele de laborator nu au arătat niciun beneficiu atunci când medicamentul a fost administrat unor animale tinere sănătoase, sugerând că nu ar funcţiona ca un stimulent cognitiv care ar putea oferi oamenilor sănătoşi capacităţi suplimentare de memorie.

Cercetătorii urmează să testeze medicamentul în studii clinice cu pacienţi cu depresie.

viewscnt