Dozele de vaccin gripal pentru imunizarea copiilor între 6 luni şi 3 ani, asigurate de Ministerul Sănătăţii în cadrul Programului Naţional de Imunizare, sunt total insuficiente pentru a acoperi această populaţie aflată în categoriile de risc. Mai mult dozele respective, încă nu au ajuns la medicii de familie astfel încât aceştia să-i poată vaccina pe micuţi, după cum atrage atenţia dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov.
,,Putem vaccina împotriva gripei copiii doar de la vârsta de 6 luni, iar grupa de risc stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 6 luni până la vârsta de 5 ani fără o zi. Există un vaccin disponibil pentru această grupă mică de vârstă, iar Ministerul Sănătăţii a venit cu o adăugire la planul naţional de vaccinare şi a achiziţionat un număr de aproximativ 9000 de doze, care încă nu au ajuns la noi. Prin urmare încă le mai aşteptăm, să vedem când vor veni. Sigur că pentru toată ţara sunt foarte puţine cu atât mai mult cu cât copiii care se vaccinează pentru prima dată în viaţă contra gripei trebuie să facă 2 doze la un interval de o lună între ele”, a precizat pentru 360medical.ro dr. Sandra Alexiu, medic de familie.
Ministerul Sănătăţii a achiziţionat anul acesta 1.500 000 de doze de vaccin gripal, toate acestea fiind distribuite către direcţiile de sănătate publică. Toate aceste doze sunt pentru persoanele cu vârste peste 3 ani, aflate în grupele de risc. Referitor la cele 9.200 de doze pentru imunizarea copiilor cu vârste între 6 luni şi 3 ani, Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că la sfârşitul lunii urmează să fie livrate şi acestea, iar dacă dozele de vaccin vor fi insuficiente, acordul cadru încheiat de MS cu furnizorul prevede posibilitatea suplimentarii numărului acestora. Anul trecut, în cadrul campaniei gratuite a Ministerului Sănătăţii au fost vaccinaţi 2377 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 3 ani.
Vaccinarea trebuie să se facă în urma unei consultaţii!
Până în data de 10.11.2019 în cadrul campaniei gratuite a MS s-au vaccinat 550.000 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. Medicii de familie susţin că vaccinarea poate avea loc doar în urma unei consultaţii, pentru că medicul este cel care stabileşte dacă există sau nu contraindicaţii temporare sau definitive pentru vaccinarea respectivă.
,,Pentru un medic de familie este simplu pentru că îşi cunoaşte pacienţii şi ştie dacă au anumite probleme care contraindică vaccinarea, dar oricum ar fi pacientul trebuie consultat. Întotdeauna vaccinarea trebuie să vină în urma unei consultaţii făcute de medic în cabinet. Dacă pacientul poate fi vaccinat şi dacă acesta îşi procură singur vaccinul, primeşte o reţetă de la medic pe baza căreia îşi cumpără vaccinul din farmacie şi este învăţat cum să-l transporte în condiţii de păstrarea lanţului de frig. Vaccinul este un produs biologic şi trebuie menţinut în permanenţă la o temperatură constantă din momentul în care este sintetizat în fabrică şi până când ajunge să fie injectat sau administrat intranazal pacientului respectiv”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov.
La nivelul Ministerului Sănătăţii va fi constituit un grup de lucru format din medici specialişti, medici de familie, reprezentanţi ai comisiilor de specialitate si Ministerului Sănătăţii, ai Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ai Societăţii Române de Microbiologie, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti precum şi reprezentanti ai pacienţilor. Astăzi are loc o primă întâlnire, urmând ca până la data de 15 decembrie 2019 grupul să identifice toate deficienţele în funcţionarea Programului naţional de vaccinare, dar şi în cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită. Grupul de lucru va prezenta ministrului Sănătăţii un set de măsuri pentru îmbunătăţirea acestor programe şi activităţi de sănătate publică.
360medical.ro pregăteşte mai multe materiale VIDEO şi scrise despre vaccinarea antigripală, pe care vă invităm să le urmăriţi.