Anti-îmbătrânire: Oamenii de ştiinţă au descoperit un antioxidant natural care ar putea opri încărunţirea părului

Anti-îmbătrânire: Oamenii de ştiinţă au descoperit un antioxidant natural care ar putea opri încărunţirea părului

Cercetătorii de la Universitatea Nagoya (NU), din Japonia, au constatat într-un studiu că luteolina, un antioxidant din legume, ajută la prevenirea încărunţirea părului prin menţinerea expresiei endotelinelor şi a activităţii melanocitelor.

Părul cărunt este un semn comun al îmbătrânirii, adesea considerat inevitabil. Cu toate acestea, o cercetare recentă condusă de cercetători de la NU, sugerează că un antioxidant poate ajuta la încetinirea acestui proces. 

Studiul identifică luteolina, un antioxidant natural care se găseşte în legume precum ţelină, broccoli, morcovi, ceapă şi ardei, ca potenţial agent de prevenire a încărunţirii părului. Aceste descoperiri ar putea conduce la noi aplicaţii în îngrijirea părului, menite să menţină culoarea naturală a părului.

Studiul cercetătorilor s-a axat pe trei antioxidanţi - luteolin, hesperetin şi diosmetin - pentru a evalua efectele anti-încărunţire ale acestora la şoarecii care au fost crescuţi pentru a încărunţi ca oamenii. Diferenţa a fost uimitoare, şoarecii care au primit luteolină şi-au păstrat blana neagră, chiar dacă blana colegilor lor de cuşcă a devenit gri, indiferent dacă luteolina a fost administrată extern sau intern.

„Acest rezultat a fost surprinzător”, a declarat într-un comunicat profesorul Masashi Kato care a condus studiul. „Deşi ne aşteptam ca antioxidanţii să aibă, de asemenea, efecte antigrindină, doar luteolina, nu hesperetin sau diosmetin, a demonstrat efecte semnificative. Această constatare sugerează că luteolina poate avea un efect medicinal unic care previne încărunţirea.”

Anti-îmbătrânire: Oamenii de ştiinţă au descoperit un antioxidant natural care ar putea opri încărunţirea părului

Efect anti-încărunţire al tratamentului extern cu luteolină. Credit: Masashi Kato, 6 februarie 2025

Cum acţionează luteolina: Rolul endotelinelor

Efectele anti-încărunţire ale luteolinei sunt strâns legate de influenţa acesteia asupra endotelinelor - proteine care joacă un rol-cheie în comunicarea celulară. În cadrul studiului, tratamentele cu luteolină au conservat expresia endotelinelor şi a receptorului acestora. Această conservare susţine căile de semnalizare sănătoase, prevenind declinul activităţii melanocitelor care însoţeşte de obicei încărunţirea.

„În mod interesant, luteolina a avut efecte limitate asupra ciclurilor de producţie de păr, indicând că impactul său principal este asupra pigmentării, mai degrabă decât asupra creşterii sau căderii părului”, a explicat profesorul Kato, precizând că această acţiune direcţionată face din luteolină un candidat deosebit de interesant pentru a aborda încărunţirea părului legată de vârstă.

Similitudinile dintre procesele de încărunţire a părului la şoarecii model şi la oameni oferă perspective încurajatoare pentru transpunerea acestor descoperiri în aplicaţii umane. 

Pe lângă legume, luteolina este deja disponibilă ca supliment pentru uz topic şi oral, ceea ce o face un candidat viabil pentru dezvoltarea ulterioară ca tratament împotriva încărunţirii Pe măsură ce cercetările progresează, acest antioxidant ar putea deveni un ingredient-cheie în regimurile de îngrijire a părului, ajutând la păstrarea culorii naturale a părului pe măsură ce îmbătrânim.

Pornind de la aceste rezultate promiţătoare, dr. Kagawa are în vedere aplicaţii mai ample pentru luteolină în cercetarea legată de vârstă. „Ar fi interesant de investigat dacă efectele anti-îmbătrânire ale luteolinei ar putea fi aplicabile şi altor modificări legate de vârstă, inclusiv pierderea părului (n.r. calviţia)”.

Rezultatele studiului au fost publicate recent în revista Antioxidants.

viewscnt