O celulă imunitară intestinală care previne alergiile alimentare, identificată de cercetători

O celulă imunitară intestinală care previne alergiile alimentare, identificată de cercetători

O celulă cheie din intestin ar putea preveni alergiile alimentare. Cercetătorii au făcut o descoperire promiţătoare, legată de toleranţa la alimente. Studiile preclinice evidenţiază o strategie inovatoare pentru gestionarea riscului alergic. 

O echipă de cercetători de la facultatea de medicină a Universităţii Washington a descoperit un mecanism imun intestinal esenţial pentru prevenirea alergiilor alimentare. 

Echipa a observat că o populaţie mică de celule imune din intestinul şoarecilor previne reacţiile alergice la alimente. Această constatare sugerează că ţintirea acestor celule ar putea duce la noi abordări terapeutice pentru tratarea alergiilor alimentare.

Studiul, realizat pe modele murine, indică faptul că susţinerea unei populaţii mici de celule dendritice ar putea reprezenta o nouă direcţie terapeutică pentru tratarea alergiilor, bolii celiace şi altor afecţiuni imune intestinale.

În mod normal, sistemul imunitar intestinal este capabil să distingă între substanţele inofensive şi agenţii patogeni, tolerând o varietate de alimente în timp ce elimină microorganismele dăunătoare. Însă, la aproximativ 30 de milioane de americani, inclusiv 4 milioane de copii, celulele imune identifică în mod eronat alimentele ca pe o ameninţare, declanşând reacţii alergice potenţial letale.

În studiul publicat online în revista Cell pe 3 aprilie (şi care va apărea în ediţia tipărită pe 15 mai), cercetătorii au arătat că anumite celule imune din intestin sunt esenţiale pentru a preveni aceste reacţii imune greşite. În absenţa acestor celule, şoarecii au dezvoltat inflamaţie intestinală şi reacţii alergice la alimente.

„Observăm o creştere rapidă la nivel global a alergiilor alimentare, care afectează semnificativ calitatea vieţii,” a declarat vineri dr. Marco Colonna, profesor de patologie la Universitatea Washington, într-un comunicat. „Lipsa terapiilor eficiente pentru prevenirea şi controlul alergiilor complică această problemă de sănătate publică. Acum că ştim care sunt celulele care stabilesc toleranţa la alergenii alimentari, putem dezvolta strategii inovatoare pentru a le ţinti terapeutic”, a explicat el.

În mod normal, sistemul imunitar dezvoltă toleranţă la alimentele comune – precum arahidele, nucile, laptele, ouăle sau fructele de mare – fără a declanşa un răspuns autoimun. Când această toleranţă este întreruptă, apar reacţii alergice care pot varia de la mâncărimi şi urticarie până la reacţii anafilactice severe care necesită intervenţie imediată.

Toleranţa la alimente implică mai multe tipuri de celule imune. Anumite celule procesează particulele alimentare şi le prezintă limfocitelor T, transmiţând acestora semnalul de a nu reacţiona. Recent, o populaţie mică de celule – celulele dendritice RORγt+ – a fost identificată în intestinul mai multor specii, inclusiv la oameni. Rolul lor în prevenirea alergiilor alimentare nu fusese studiat până acum.

Cercetătorii şi-au propus să investigheze dacă celulele dendritice RORγt+ sunt implicate în prevenirea alergiilor alimentare. În cadrul testelor, şoarecii au fost expuşi oral şi intranazal la ovalbumină, o proteină alergenică prezentă în albuşul de ou. Şoarecii care nu aveau celule RORγt+ în intestin au prezentat inflamaţie pulmonară alergică, spre deosebire de cei care aveau aceste celule. Analiza imunologică a relevat un dezechilibru între celulele T proinflamatorii şi cele reglatoare, cu o predominanţă a celor proalergice.

„Prin eliminarea celulelor RORγt+ din intestinul şoarecilor, am întrerupt toleranţa la alergenii alimentari,” noatează autorii. 

Această descoperire i-a inspirat pe cercetători să continue pentru a vedea dacă pot obţine efectul invers: prevenirea alergiilor prin susţinerea activităţii acestor celule. Deoarece ele există şi la oameni, se profilează o posibilitate reală de a dezvolta noi terapii pentru alergii alimentare şi alte boli imune intestinale, cum ar fi boala celiacă sau bolile inflamatorii intestinale.

Anul trecut, Administraţia mericană pentru alimente şi medicamente (FDA) a aprobat un medicament injectabil care, administrat continuu, ajută la prevenirea reacţiilor alergice la expunerea accidentală la cantităţi mici de alergeni, prin blocarea anticorpilor implicaţi în răspunsul imun. Totuşi, evitarea alergenului şi purtarea unui autoinjector de adrenalină (EpiPen) rămân recomandări standard.

„Ţintirea activităţii celulelor dendritice RORγt+ ar putea interveni chiar mai devreme în lanţul imunologic, prevenind declanşarea răspunsului alergic,” au scris cercetătorii. Dacă ipoteza lor se confirmă, susţinerea acestor celule ar putea duce la o toleranţă de durată la alergenii alimentari.

viewscnt