Epilepsia poate fi vindecată? Leziuni ascunse în creier, descoperite de AI, transformă tratamentul bolii

Epilepsia poate fi vindecată? Leziuni ascunse în creier, descoperite de AI, transformă tratamentul bolii

Un instrument de inteligenţă artificială (AI) revoluţionar remodelează lupta împotriva epilepsiei prin detectarea anomaliilor cerebrale pe care radiologii umani le ratează adesea. Această descoperire oferă noi speranţe pentru milioane de oameni din întreaga lume, în special pentru cei cu displazie corticală focală, o cauză majoră a epilepsiei rezistente la tratament.

Un instrument bazat pe inteligenţă artificială, numit MELD Graph, ar putea revoluţiona îngrijirea epilepsiei prin detectarea anomaliilor subtile ale creierului, greu de depistat de către radiologi cu metodele tradiţionale.

Analizând datele RMN globale, instrumentul îmbunătăţeşte viteza de diagnosticare, creşte accesul la tratamentul chirurgical şi reduce costurile asistenţei medicale. Deşi nu este încă utilizat în clinică, acesta îi ajută deja pe medici să identifice leziunile operabile, oferind speranţă pacienţilor cu epilepsie din întreaga lume.

Descoperire AI în detectarea epilepsiei

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un instrument bazat pe AI care poate detecta 64% din anomaliile cerebrale legate de epilepsie pe care, adesea, radiologii umani nu le observă.

Instrumentul MELD Graph ar putea îmbunătăţi semnificativ îngrijirea pentru aproximativ patru milioane de pacienţi din întreaga lume care au o cauză specifică de epilepsie, spun cercetătorii.

Un studiu, publicat luni în revista JAMA Neurology de către o echipă de la Colegiul King şi Colegiul universitar (UCL), din Londra, demonstrează că MELD Graph îmbunătăţeşte considerabil detectarea displaziilor corticale focale (FCD) - o cauză principală a epilepsiei.

Diagnostice mai rapide

Potrivit cercetătorilor, această tehnologie bazată pe AI ar putea accelera diagnosticele, ar putea ajuta pacienţii să aibă acces mai rapid la tratament chirurgical şi ar putea reduce costurile asistenţei medicale, ceea ce ar putea permite economii semnificative per pacient (~ 67.000 euro).

pentru persoanele afectate de epilepsie, convulsiile sunt cauzate de o anomalie structurală - sau leziune - în creier. FCD sunt o cauză structurală comună a epilepsiei, dar în multe cazuri, crizele cauzate de aceste anomalii nu pot fi controlate cu medicamente. Intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea leziunii este adesea un tratament sigur şi eficient, dar diagnosticarea FCD este dificilă. Aceste leziuni sunt adesea subtile şi dificil de detectat, iar radiologii ratează până la 50% dintre ele.

Întârzierile în identificarea şi tratarea FCD înseamnă mai multe convulsii, mai multe vizite la urgenţă şi o perturbare crescută a vieţii de zi cu zi - afectând munca, şcoala şi bunăstarea generală a pacienţilor. Prin îmbunătăţirea ratelor de detectare, MELD Graph ar putea transforma modul în care epilepsia este diagnosticată şi tratată, oferind pacienţilor acces mai rapid la îngrijiri care le-ar putea schimba viaţa.

În cadrul studiului, cercetătorii au reunit datele RMN de la 1.185 de participanţi - inclusiv 703 persoane cu FCD şi 482 controale - din 23 de centre de epilepsie din întreaga lume în cadrul proiectului Detectarea leziunilor epileptice multicentrice (Multicentre Epilepsy Lesion Detection - MELD). Jumătate din setul de date afost de la copii. Echipa a antrenat instrumentul de AI pe scanări pentru a detecta aceste anomalii subtile ale creierului care altfel ar putea trece neobservate.

AI, ajutor pentru radiologi

„Radiologii sunt în prezent inundaţi cu imagini pe care trebuie să le examineze. Utilizarea unui instrument bazat pe AI precum acesta îi poate sprijini în luarea deciziilor lor, crescând eficienţa sistemului de sănătate, accelerând timpul de tratament pentru pacienţi şi eliberându-i de teste şi proceduri inutile şi costisitoare”, a declarat autorul principal al proiectului, dr. Konrad Wagstyl, de la Colegiul King.

MELD Graph a identificat o leziune subtilă ratată de mulţi radiologi la un băiat în vârstă de 12 ani care avea convulsii zilnice şi încercase nouă medicamente anticonvulsivante fără nicio îmbunătăţire a stării sale. Acest instrument ar putea identifica pacienţii cu epilepsie operabilă chirurgical şi ar putea ajuta la planificarea chirurgicală - reducând riscurile, economisind bani, îmbunătăţind rezultatele, a precizat dr. Luca Palma, de la Spitalul pentru copii Bambino Gesù, Italia, unul dintre coautorii studiului.

AI la dispoziţia clinicienilor din întreaga lume

Deşi instrumentul nu este încă disponibil din punct de vedere clinic, echipa de cercetare a lansat instrumentul AI ca software open-source, şi organizează ateliere pentru a instrui clinicienii şi cercetătorii din întreaga lume cu privire la modul de utilizare a acestuia.

Potrivit autorilor, astfel de instrumente inteligente au potenţialul de a identifica rapid anomalii în creier care pot fi îndepărtate chirurgical, şi de a vindeca epilepsia.

viewscnt