Primul studiu clinic cu un instrument de AI, conceput pentru a răspunde întrebărilor despre vaccinuri

Primul studiu clinic cu un instrument de AI, conceput pentru a răspunde întrebărilor despre vaccinuri

Primul studiu clinic al unui asistent virtual alimentat de inteligenţă artificială (AI), conceput pentru a informa părinţii despre vaccinul HPV, a arătat că acesta contribuie la creşterea ratei de vaccinare şi la îmbunătăţirea comunicării cu profesioniştii din domeniul sănătăţii.

Cancerul de col uterin, cauzat de virusul papiloma uman (HPV), este unul dintre cele mai prevenibile tipuri de cancer, dar continuă să provoace peste 340.000 de decese anual.

Un asistent virtual AI (chatbot AI), disponibil 24/7, a fost creat pentru a oferi părinţilor informaţii personalizate, de încredere, într-un mod accesibil şi prietenos, simulând conversaţii umane şi răspunzând la întrebările frecvente privind HPV, siguranţa vaccinului, eligibilitatea, efectele secundare, costurile şi locaţiile în care pot fi accesate serviciile.

China înregistrează 22,8% din totalul cazurilor la nivel global, pe fondul unei acoperiri vaccinale reduse.

Studiul randomizat, controlat, derulat în mediul şcolar, a urmărit timp de două săptămâni un eşantion format din 2.671 de părinţi ai unor adolescente cu vârste între 12 şi 15 ani, care au fost împărţiţi aleatoriu între două grupuri: unul expus mesajelor standard de sănătate publică privind vaccinul HPV (informare obişnuită) şi altul care a avut acces la chatbot. Părinţii înrolaţi în studiu au acoperit zone urbane mari, oraşe şi comunităţi rurale din Shanghai şi provincia Anhui, din China.

Studiul a fost realizat în cadrul Moonrise Initiative, un demers inovator care valorifică inteligenţa artificială pentru îmbunătăţirea sănătăţii femeii şi a echităţii în sănătate. Iniţiativa este coordonată de Laboratorul medical InnoHK (D²4H) şi Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din Hong Kong, împreună cu Proiectul Vaccine Confidence (Încredere în Vaccinuri), coordonat de Facultatea de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra (LSHTM), în parteneriat cu Universitatea Fudan din Shanghai, China. Acest grup internaţional reuneşte experţi de top în sănătate digitală, ştiinţe comportamentale şi epidemiologie, pentru a aborda provocările globale urgente aflate la intersecţia dintre tehnologie şi sănătatea femeilor.

Rezultatele, publicate pe 7 aprilie, în revista Nature Medicine, sugerează că interacţiunea cu instrumentul AI poate influenţa comportamentul legat de vaccinare. 

Adolescentele aveau de trei ori mai multe şanse să fie programate sau să primească vaccinul HPV dacă părinţii lor interacţionaseră cu chatbotul, comparativ cu cei care au beneficiat doar de promovare standard (7,1% faţă de 1,8%). Aproximativ 49,1% dintre părinţii din grupul chatbot au consultat şi un specialist medical în legătură cu vaccinul, faţă de doar 17,6% în grupul de control.

Impactul a fost deosebit de pronunţat în zonele rurale, unde părinţii care au interacţionat cu chatbotul au avut o probabilitate de 8,81 ori mai mare de a iniţia vaccinarea comparativ cu cei care au primit doar informaţii clasice.

„Acest studiu face parte dintr-o serie de cercetări reale cu chatboturi pe care le coordonăm la nivel global. Ce este unic aici este accentul pe echitate - intervenţia a fost gândită nu doar pentru extindere la scară largă, ci şi pentru a deservi populaţiile frecvent ignorate, în special în ceea ce priveşte sănătatea femeilor”, a declarat dr. Leesa Lin, autor principal şi profesor asociat la LSHTM şi D²4H.

„O soluţie eficientă, cu aplicabilitate extinsă, capabilă să ofere răspunsuri de încredere la întrebările populaţiei privind vaccinurile reprezintă esenţa inovaţiei în sănătatea globală, iar acest studiu oferă un model replicabil pentru a aborda întrebările şi îngrijorările publice, care reprezintă provocări comune la nivel mondial”, a completat prof. Heidi Larson, de la LSHTMfondatoarea Proiectului Vaccine Confidence.

Potrivit autorilor, acest studiu demonstrează că inovaţia în domeniul AI „poate genera schimbări imediate şi măsurabile - mai ales în momente de urgenţă în sănătate publică". Iniţiativa evidenţiază puterea AI nu doar de a personaliza îngrijirea, ci şi de a reduce inechităţile globale în sănătate. În regiunile cu resurse limitate, instrumente precum acesta pot fi transformatoare, spun autorii studiului.

În China, limitările de infrastructură şi acces - în special costurile mari suportate de pacienţi şi oferta limitată de vaccinuri HPV recomandate - joacă un rol esenţial în limitarea vaccinării, chiar şi în rândul părinţilor dispuşi să-şi vaccineze copiii. Echipa de cercetare subliniază că, deşi există reticenţă, factori precum accesibilitatea, timpii lungi de aşteptare şi distribuţia inegală au o influenţă mai mare asupra comportamentului, în special în zonele rurale şi în rândul populaţiilor cu venituri mici.

Echipa de cercetare lucrează acum la extinderea utilizării chatbotului în alte ţări, inclusiv Japonia, unde reticenţa faţă de vaccinul HPV reprezintă o problemă de durată. Deşi intervenţia iniţială a vizat adolescentele, echipa afirmă că modelul poate fi adaptat şi în cazul băieţilor, în acord cu strategiile actuale la nivel mondial privind vaccinarea HPV adresată ambelor sexe.

Modelul de chatbot este, de asemenea, adaptat pentru a răspunde provocărilor mai largi din sănătate, inclusiv sănătatea mintală, sănătatea maternă şi infantilă şi pregătirea pentru pandemii.

viewscnt