Singura persoană din lume care trăieşte cu un organ de porc funcţional se simte bine după un timp record de 2 luni

Singura persoană din lume care trăieşte cu un organ de porc funcţional se simte bine după un timp record de 2 luni

O femeie din Statele Unite a depăşit sâmbătă o etapă majoră, devenind cel mai longeviv beneficiar al unui transplant de organe de porc. Femeia este sănătoasă şi plină de energie cu noul ei rinichi după 61 de zile şi numărătoarea continuă.

Americanca, în vârstă de 53 de ani, a fost operată la Institutul de Transplant NYU Langone din New York pe 25 noiembrie. Unsprezece zile mai târziu, ea a părăsit spitalul, medicii anunţând că femeia se simte bine şi că rinichiul pare să funcţioneze conform planului.

Medicii care au operat-o pe americancă preconizează că, în mai puţin de un deceniu, astfel de transplanturi de organe de la porc la om ar putea deveni o rutină.

„Sunt superwoman”, a declarat Towana Looney pentru The Associated Press, râzând despre faptul că îi întrece pe membrii familiei la plimbările lungi prin oraşul New York, în timp ce îşi continuă recuperarea. „Este o nouă perspectivă asupra vieţii”, spune ea.

Recuperarea extraordinară a americancei este un impuls moral în încercarea de a face transplanturile de la animale la oameni o realitate. Doar alţi patru americani au primit transplanturi experimentale de organe de porc editate genetic - două inimi şi doi rinichi - şi niciunul nu a trăit mai mult de două luni.

„Dacă aţi vedea-o pe stradă, habar nu aţi avea că este singura persoană din lume care se plimbă cu un organ de porc funcţional”, a declarat dr. Robert Montgomery de la spitalul NYU Langone Health, care a condus operaţia de transplant.

Medicii spun că funcţia renală a pacientei este „absolut normală”, şi speră ca aceasta să poată părăsi New York-ul - unde locuieşte temporar pentru controalele post-transplant - pentru pentru a se întoarce acasă, în statul Alabama, în aproximativ o lună.

„Suntem destul de optimişti că rinichiul va continua să funcţioneze bine pentru o perioadă semnificativă de timp”, a precizat dr. Montgomeryl.

Oamenii de ştiinţă lucrează la editarea genetică a porcilor astfel încât organele acestora să fie mai asemănătoare cu cele umane, pentru a face faţă lipsei grave de organe umane transplantabile. Peste 100.000 de persoane se află pe lista de transplanturi din Statele Unite, majoritatea având nevoie de un rinichi, iar alte mii mor în aşteptarea operaţiei salvatoare.

Până în prezent, transplanturile de organe de porc au fost doar cazuri de „utilizare din compasiune”, experimente pe care autoritatea americană de reglementare, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) le permite doar în circumstanţe speciale, pentru persoanele care nu au alte opţiuni.

Puţinele spitale care le-au încercat împărtăşesc informaţii despre ce a funcţionat şi ce nu, în pregătirea primelor studii oficiale din lume privind xenotransplantul, care ar trebui să înceapă în acest an.

United Therapeutics, care a furnizat rinichiul de porc, a solicitat recent FDA permisiunea de a începe un studiu clinic.

Cum se descurcă această pacientă este „o experienţă foarte preţioasă”, a declarat dr. Tatsuo Kawai de la spitalul general din Massachusetts, care a condus primul transplant de rinichi de porc din lume anul trecut şi lucrează cu un alt dezvoltator de porci, eGenesis.

Americanca a fost mult mai sănătoasă decât pacienţii anteriori, a remarcat dr. Kawai, astfel încât progresele sale vor contribui la informarea următoarelor încercări. „Trebuie să învăţăm unii de la alţii”, a spus el.

Femeia a donat un rinichi mamei sale în 1999. Complicaţiile ulterioare ale sarcinii au cauzat hipertensiune arterială care i-a afectat rinichiul rămas, care în cele din urmă a cedat, lucru incredibil de rar în rândul donatorilor vii. Femeia a petrecut opt ani pe dializă înainte ca medicii să ajungă la concluzia că probabil nu va mai primi niciodată un organ donat - dezvoltase niveluri foarte ridicate de anticorpi, anormal de pregătiţi să atace un alt rinichi uman.

Aşa că singura şansă rămasă pentru ea a fost xenotransplantul. Nimeni nu ştia cum va funcţiona rinichiul de porc la o persoană „foarte sensibilizată” cu aceşti anticorpi hiperactivi.

Externată la doar 11 zile după operaţia din 25 noiembrie, echipa de medici specilaişti a urmărit îndeaproape recuperarea femeii prin analize de sânge şi alte teste. La aproximativ trei săptămâni după transplant, medicii au detectat semne subtile că începea respingerea - semne pe care au învăţat să le caute datorită unui experiment din 2023, când un rinichi de porc a funcţionat timp de 61 de zile în interiorul unui bărbat decedat al cărui corp a fost donat pentru cercetare.

Astfel medicii au reuşit s-o trateze cu succes pe femei şi de atunci nu a mai existat niciun semn de respingere. În urmă cu câteva săptămâni ea s-a întâlnit cu familia bărbatului care a făcut posibilă aceste cercetări.

„Mă simt foarte bine să ştiu că decizia pe care am luat-o pentru ca spitalul NYU să îl folosească pe fratele meu a fost cea corectă şi că ajută oamenii”, a declarat Mary Miller-Duffy, sora bărbatului decedat.

La rândul său, americanca încearcă să îi ajute pe alţii, împărtăşind experienţa sa despre transplantul de rinichi de porc pe reţelele de socializare.

Nu există nicio modalitate de a prezice cât timp va funcţiona rinichiul, dar dacă acesta ar ceda, femeia ar putea fi din nou trecută pe dializă.

„Adevărul este că nu ştim cu adevărat care sunt următoarele obstacole pentru că este prima dată când am ajuns atât de departe”, a explicat dr. Montgomery.

Citeşte şi:

VIDEO Progrese în domeniul xenotransplantului: O americancă este singura persoană din lume care trăieşte cu un rinichi funcţional de porc

 

 

viewscnt