În cadrul Conferinţei internaţionale privind accidentele vasculare cerebrale (ISC 2025), care se desfăşoară între 5 - 7 februarie în Los Angeles, în Statele Unite, a fost prezentată o nouă soluţie pentru ambulanţele de tip Unitate mobilă de sprijinire a diagnosticării AVC, concepută pentru a accelera deciziile terapeutice critice din punct de vedere al timpului şi pentru a oferi pacienţilor tratamentul potrivit cât mai repede posibil.
În centrul inovaţiei se află computerul tomograf (CT) Somatom On.site, care poate fi integrat într-o ambulanţă Unitate-mobilă pentru AVC. Acesta oferă o calitate ridicată a imaginii, comparabilă cu scanerele staţionare, care ajută la detectarea eficace a unui AVC ischemic sau hemoragic. De asemenea, este dotat cu o rampă telescopică specială care permite poziţionarea uşoară a capului pacientului în scaner, în timp ce acesta rămâne pe targă. Cu ajutorul soluţiei digitale Stroke Connect, medicii din spital pot evalua de la distanţă datele clinice ale pacienţilor.
Această abordare de telemedicină permite experţilor clinicieni să evalueze pacientul în avans, accelerând deciziile terapeutice înainte ca pacientul să ajungă la spitalul desemnat.
![Soluţii noi pentru unităţile mobile pentru AVC prezentate la ISC 2025](http://i0.1616.ro/media/621/3261/40414/21925028/7/siemenshealthineers-mobile-stroke-unit-p1-nou.jpg?width=360)
Această imagine arată o hemoragie intracraniană la un pacient cu AVC, detectată cu Somatom On.site într-un cadru mobil. Sursa imaginii: Siemens Healthineers, Spitalului Siriraj, Universitatea Mahidol, Thailanda
Conform Organizaţiei Mondiale a Accidentelor Vasculare Cerebrale, una din patru persoane cu vârsta de peste 25 de ani va suferi un AVC în timpul vieţii.1
La nivel mondial, există 12 milioane de cazuri noi de AVC pe an, iar din cauza întârzierii tratamentului, mulţi pacienţi rămân cu dizabilităţi care le schimbă viaţa.
Pentru a îmbunătăţi această situaţie şi a economisi timp critic, unităţile mobile pentru AVC (MSU) permit diagnosticarea pre-spitalicească a pacienţilor suspectaţi de AVC.
Statisticile arată că aceste unităţi mobile pot reduce timpul până la tratament cu o medie de 30 de minute în comparaţie cu traseele convenţionale de AVC şi că 65% mai mulţi pacienţi se recuperează fără probleme de sănătate.2,3
Cu toate acestea, există încă unele provocări - de la calitatea insuficientă a imaginilor la lipsa schimbului de date şi costuri operaţionale ridicate legate de necesitatea unui neurolog la bordul ambulanţei.
Compania specializată în domeniul tehnologiei medicale, Siemens Healthineers, cu sediul în Erlangen, Germania, a dezvoltat soluţii pentru unităţile mobile AVC pentru a depăşi aceste provocări, cu accent pe calitatea imaginii şi conectivitate.
„Pentru pacienţii cu AVC, tratamentul la timp este esenţial şi poate face diferenţa între o viaţă sănătoasă şi una trăită cu dizabilităţi. Cu ajutorul Somatom On.site şi al Stroke Connect, putem contribui în mod eficient la diagnosticarea timpurie a pacienţilor suspectaţi de AVC şi le putem oferi tratamentul potrivit cât mai curând posibil”, a declarat Philipp Fischer, şeful departamentului de tomografie computerizată din cadrul Siemens Healthineers.
„În colaborare cu Siemens Healthineers, Centrul Medical Universitar din Mannheim lucrează la îmbunătăţirea fluxurilor de lucru pre- şi intra-spitaliceşti pentru îngrijirea AVCe acute, care include implementarea unei noi unităţi mobile pentru AVC. Somatom On.site, un scaner CT dedicat capului care este proiectat pentru a fi utilizat într-o ambulanţă, va permite echipelor de îngrijire să ia decizii de tratament timpurii la punctul de îngrijire. Stroke Connect, o soluţie software, vizează colectarea tuturor datelor clinice relevante privind pacienţii şi aduce expertiza intraspitalicească în ambulanţe prin telemedicină”, a declarat dr. Johann Rink, medic senior specialist în radiologie şi şef de proiect la Unitatea mobilă de AVC, de la Centrul Medical Universitar Mannheim, din Germania:
![Soluţii noi pentru unităţile mobile pentru AVC prezentate la ISC 2025](http://i0.1616.ro/media/621/3261/40414/21925028/2/siemenshealthineers-mobile-stroke-unit-p2.jpg?width=585)
Noua soluţie mobilă pentru diagnosticarea AVC de la Siemens Healthineers este concepută pentru a accelera deciziile terapeutice critice din punct de vedere al timpului şi pentru a oferi pacienţilor tratamentul potrivit cât mai repede posibil. În centrul inovaţiei se află tomograful computerizat (CT) Somatom On.site, care poate fi integrat într-o ambulanţă. Acesta oferă o calitate ridicată a imaginii, comparabilă cu scanerele staţionare, care ajută la o mai bună detectare a unui AVC ischemic sau hemoragic. Sursa imaginii: Siemens Healthineers
Somatom On.site poate fi integrat fără probleme în ambulanţe şi oferă imagini CT ale capului la punctul de îngrijire pentru pacienţii aflaţi în stare critică, cu o calitate de vârf produsă de obicei de scanerele spitalelor.
Un suport integrat asigură fixarea capului pacientului în poziţia corectă, izocentrică a scanerului. Artefactele cauzate de obicei de mişcările scanerului pot fi reduse, datorită căruciorului fix şi platformei telescopice unice al Somatom On.site.
Platforma digitală Stroke Connect permite transferul de imagini de la un capăt la altul, făcând astfel legătura între bazele de date pre- şi intraspitaliceşti. Acest lucru permite personalului spitalicesc, cum ar fi medicii radiologi şi neurologi, să opereze de la distanţă prin mijloace audio şi video şi să evalueze gravitatea accidentului vascular cerebral, optimizând resursele fără a compromite calitatea îngrijirii. Diagnosticarea timpurie pe teren permite pacienţilor să fie triaţi direct către îngrijiri specializate, cum ar fi salonul angio pentru trombectomie.
„Îmbunătăţirea îngrijirii AVC înseamnă îmbunătăţirea vieţii multor persoane. Ofertele noastre pentru unităţile mobile de AVC subliniază angajamentul nostru de a face exact acest lucru. Credem cu adevărat că acest mod de acordare a îngrijirii AVC, chiar la punctul de îngrijire, poate face o diferenţă masivă în rezultatele pacienţilor. Acesta este un alt pas important pe calea deblocării unei îngrijiri optime a accidentului vascular cerebral”, a declarat Carsten Bertram, şeful departamentului de terapii avansate din cadrul Siemens Healthineers.
Foto articol: Somatom On.site are o platformă telescopică specială care permite poziţionarea uşoară a capului pacientului în scaner în timp ce rămâne pe targă. Sursa imaginii: Siemens Healthineers, 6 februarie 2025.
Referinţe:
- Organizaţia Mondială pentru AVC (WSO): Global Stroke Fact Sheet 2022
- Mackey J, Yamal JM, Parker SA et al: Golden Hour Treatment with tPA (Tissue-Type Plasminogen Activator) in the BEST-MSU Study; Stroke 2023
- Turc G, Hadziahmetovic M, Walter S şi colab: Compararea unităţii mobile pentru AVC cu îngrijirea obişnuită pentru gestionarea AVC ischemic acut; JAMA Neurology 2022