Cercetătorii canadieni au desoperit că accidentele vasculare cerebrale silenţioase sunt comune la persoanele în vârstă după ce trec prin operaţii necardiace şi le dublează riscul de declin cognitiv la un an după intervenţia chirurgicală. Rezultatele studiului NeuroVision au fost publicate în ”The Lancet”.
În timp ce un atac de cord evident cauzează simptome vizibile, cum ar fi slăbiciunea unui braţ sau probleme de vorbire ce durează mai mult de o zi, un accident vascular cerebral silenţios nu este evident în scanările cerebrale, cum ar fi RMN-ul. În fiecare an, aproximativ 0,5 procente din cele 50 de milioane de persoane din toată lumea cu vârsta mai mare de 65 de ani ce trec prin operaţii majore, non-cardiace, vor suferi un accident vascular cerebral silenţios, dar până acum nu s-au ştiut multe despre incidenţa sau impactul acestor accidente vasculare cerebrale după operaţie.
”Am descoperit că accidentele vasculare cerebrale silenţioase sunt de fapt mai comune decât cele evidente la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani ce trec prin operaţii”, a spus dr. PJ Devereaux, cocercetător al studiului NeuroVISION, cardiolog la Hamilton Health Sciences şi profesor la McMaster University, citat de sciencedaily.com.
Cercetătorii au descoperit că una din 14 persoane cu vârsta de peste 65 de ani ce a avut o operaţie, non-cardiacă, a avut un accident vascular cerebral silenţios, ceea ce sugerează că trei milioane de persoane din această categorie de vârstă suferă un accident vascular cerebral evident după operaţie în fiecare an.
NeuroVISION a inclus 1.114 pacienţi cu vârsta de peste 65 de ani din 12 centre din America de Nord şi America de Sud, Asia, Noua Zeelandă şi Europa. Toţi pacienţii au făcut un RMN în primele nouă zile de la operaţie pentru a se găsi dovezi ale accidentului vascular cerebral silenţios. Cercetătorii au analizat pacienţii timp de un an după operaţie pentru a le evalua abilităţile cognitive. Au descoperit că persoanele ce au avut un AVC silenţios după chirurgie au fost mai predispuse să experimenteze un declin cognitiv, delir perioperativ, accident vascular cerebral evident sau atac ischemic tranzitoriu în primul an, în comparaţie cu pacienţii ce nu au avut un AVC silenţios.
Studiul NeuroVISION furnizează perspective importante asupra dezvoltării traumelor vasculare cerebrale după operaţie şi contribuie la dovezile importanţei sănătăţii vasculare asupra declinului cognitiv. Rezultatele NeuroVISION sunt importante şi reprezintă o descoperire semnificativă ce va facilita abordarea problemei declinului cognitiv după operaţie se mai arată în concluziile cercetării.