Cercetătorii de la University of California - Irvine au descoperit acţiunea moleculară ce permite coriandrului să amâne anumite crize comune în epilepsie şi alte boli.
Ierburile, inclusiv coriandul, au un istoric lung ca leacuri anticonvulsive. Pânâ acum, multe din mecanismele de bază ale modului prin care acestea funcţionează au rămas necunoscute.
Studiul, publicat în jurnalul "FASEB", explică acţiunea moleculară a coriandrului (Coriandrum sativum) ca un activator foarte puternic al canalului KCNQ. Această nouă înţelegere ar putea duce la îmbunătăţiri ale terapeuticii şi la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente.
"Am descoperit că coriandrul, ce a fost folosit ca un anticonvulsiv tradiţional, activează o clasă de canale de potasiu în creier pentru a reduce activitatea crizelor. În mod specific, am descoperit că un component al coriandrului, numit dodocenal, se leagă de o parte specifică a canalelor de potasiu pentru a le deschide, ceea ce reduce excitabilitatea celulară. Această descoperire specifică este importantă pentru că poate duce la o utilizare mai eficientă a coriandrului ca un anticonvulsiv, sau la modificări ale dodocenalului pentru dezvoltarea medicamentelor anticonvulsive mai sigure şi mai eficiente", a spus dr. Geoff Abbott, profesor de fiziologie şi biofizică la Şcoala de Medicină UCI şi cercetător principal al studiului, citat de sciencedaily.com.
Cercetătorii au examinat metaboliţii din frunza din coriandru şi au arătat că unul - aldehida (E)-2-doecenal de lanţ lung - activează multiple canale de potasiu, inclusiv izoforma neuronală predominantă şi izoforma cardiacă predominantă, responsabile pentru reglarea activităţii electrice în creier şi inimă. De asemenea, s-a descoperit că acest metabolit recapitulează acţiunea anticonvulsivă al coriandrului şi amână anumite crize induse chimic. Rezultatele furnizează o bază moleculară pentru acţiunile terapeutice ale coriandrului şi indică faptul că acest tip de iarbă influenţează foarte mult canalele de potasiu importante clinic.
Există dovezi ADN vechi de 48.000 de ani ce sugerează utilizarea plantelor în scop medicinal de câtre homo-neanderthalieni. Dovezile arheologice, vechi de 800.000 de ani, sugerează o utilizare a plantelor în acest scop de către homo erectus şi specii similare. Astăzi, eficienţa medicamentelor botanice variază între anecdote şi studii clinice. În multe cazuri, aceste "medicamente" sunt des consumate ca aliment. Coriandrul este consumat de oameni de cel puţin 8.000 de ani. A fost găsit în mormântul lui Tutankhamon şi se crede că a fost cultivat de egiptenii antici.
"Pe lângă proprietăţile anticonvulsive, coriandrul a prezentat de asemenea efecte anti-cancer, anti-inflamatorii, anti-fungale, antibacteriene, cardioprotective, analgezice şi benefice pentru sănătatea gastrică", a spus Abbott.