Amestecul de canabis şi opioide cu prescripţie medicală administrate pentru durere provoacă mai multă anxietate şi depresie susţin cercetătorii americani

Amestecul de canabis şi opioide cu prescripţie medicală administrate pentru durere provoacă mai multă anxietate şi depresie susţin cercetătorii americani

Un cercetător de la Universitatea din Houston a descoperit că adulţii ce iau opioide cu prescripţie mediclă pentru durere severă sunt mai predispuşi să aibă mai multe probleme de anxietate, depresie şi abuz de substanţe dacă iau, de asemenea şi marijuana.

”Deoarece cannabisul are propretăţi potenţial analgezice, unele persoane recurg la acesta în încercerea de a controla durerea”, a spus Andrew Rogers în lucrarea publicată în ”Journal of Addiction Medicine” şi citată de sciencedaiy.com.

Rogers, doctorand în psihologie clinică la Laboratorul de cercetare a anxietăţii de la Universitatea din Huston, Texas, SUA şi-a axat cercetarea pe intersecţia dintre durerea cronică şi consumul de opioide şi pe indentficarea mecanismelor psihologice de la baza acestor relaţii, cum ar fi sensibilitatea la anxietate, reglarea emoţiilor, anxietatea legată de durere.

Pentru realizarea studiului autorul a chestionat 450 de adulţi din SUA ce au experimentat durere moderată şi severă pentru mai mult de trei luni. Studiul a arătat nu numai simptome ridicate de anxietate şi depresie, dar de asemenea un consum de tutun, alcool, cocaină şi sedative printre cei care au consumat canabis şi opioide cu prescripţie medicală, în comparaţie cu cei carora le-au fost administrate doar opioide. În ciuda consumului şi abuzului de substanţe nu a fost raportată însă nicio reducere a durerii.

În timp ce consumul concomitent al substanţelor este în general asociat cu rezultate mai slabe în comparaţie cu consumul unei singure substanţe, puţine studii au analizat impactul combinaţiei dintre opioide şi canabis, mai afirmă autorii studiului.

Consumul neadecvat de opioide constituie o problemă semnificativă de sănătate publică şi este asociat cu multe rezultate negative. În ciuda eforturilor de a înfrâna această epidemie în creştere, opioidele rămân cea mai prescrisă clasă de medicamente. Opioidele cu prescripţie sunt adesea utilizate pentru tratarea durerii cronice, în ciuda riscurilor, iar durerea cronică rămâne un factor important în înţelegerea acestei epidemii.

Canabisul este o altă substanţă care recent a atras atenţia specialiştilor în legătură cu durerea cronică, iar tot mai multe persoane îl folosesc pentru a controla durerea cronică.

”Au existat multe discuţii dacă canabisul este alternativa nouă sau mai sigură a opioidelor, deci am vrut să investigăm acest lucru. Descoperirile subliniază o populaţie vulnerabilă de consumatori de polisubstanţe cu dureri cronice şi indică nevoia de mai multe evaluări cuprinzătoare şi tratamente pentru durerea cronică”, a mai precizat Rogers.

viewscnt