Analize de sânge de rutină pot identifica gravidele cu risc de preeclampsie, potrivit cercetărilor prezentate la reuniunea Societăţii Americane de Anestezie

Analize de sânge de rutină pot identifica gravidele cu risc de preeclampsie, potrivit cercetărilor prezentate la reuniunea Societăţii Americane de Anestezie

Un simplu test de sânge ar putea ajuta medicii să identifice femeile aflate în travaliu care sunt expuse riscului de preeclampsie - una dintre principalele cauze de deces matern - şi să ia măsuri de prevenţie, potrivit unei cercetări prezentate la reuniunea anuală a Societăţii Americane de Anestezie (ANESTHESIOLOGY 2024), care se desfăşoară între 18 - 22 octombrie în Statele Unite.

Între 5% şi 10% dintre femeile însărcinate dezvoltă preeclampsie (hipertensiune arterială bruscă şi proteine în urină), potrivit Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

În timp ce preeclampsia se poate dezvolta încă din săptămâna a 20-a de sarcină, studiul s-a concentrat pe identificarea femeilor care erau expuse riscului de preeclampsie atunci când au fost internate în spital în timpul travaliului.

Cercetătorii au stabilit că medicii pot estima riscul unei femei de a dezvolta preeclampsie prin calcularea raportului dintre două proteine din sânge - fibrinogenul şi albumina - măsurate în analizele de sânge de rutină efectuate atunci când femeile în travaliu sunt internate în spital.

Fibrinogenul este implicat în coagularea sângelui şi inflamaţie, în timp ce albumina ajută la menţinerea echilibrului fluidelor şi transportă hormoni, vitamine şi enzime în tot corpul.

Ambele pot fi perturbate în cazul preeclampsiei - fibrinogenul poate fi ridicat, albumina poate fi redusă sau ambele.

Nu există o valoare normală stabilită universal pentru acest raport fibrinogen-albumină (FAR), care poate varia de la 0,05 la 1 sau mai mult.

Valorile FAR mai mari sunt adesea asociate cu inflamaţii crescute, infecţii sau afecţiuni grave, iar cu cât FAR este mai mare, cu atât îngrijorarea apariţiei unor probleme majore este mai mare.

Această tendinţă a fost observată în mod constant atunci când FAR a fost utilizat pentru a evalua alte afecţiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, bolile cardiovasculare şi bolile inflamatorii intestinale.

În cadrul recentului studiu, cercetătorii au analizat înregistrările a 2.629 de femei care au născut între 2018 şi 2024, 1.819 care nu au avut preeclampsie, 584 care au avut preeclampsie cu caracteristici sau simptome uşoare (inclusiv tensiune arterială de 140/90 mm Hg sau mai mare, dar fără semne semnificative de afectare a organelor), şi 226 care au avut preeclampsie cu caracteristici sau simptome severe (inclusiv tensiune arterială de 160/110 mm Hg sau mai mare şi semne de afectare a organelor, inclusiv dureri de cap severe, enzime hepatice ridicate, tulburări de vedere, număr scăzut de trombocite sau insuficienţă renală).

Cercetătorii au stabilit că gravidele care au avut un FAR mai mare erau mai susceptibile de a dezvolta preeclampsie decât cele cu un FAR mai mic.

Ei au constatat că probabilitatea estimată de a dezvolta orice grad de preeclampsie a fost de 24% pentru pacienţii cu un FAR de cel puţin 0,1 la admiterea în spital şi a crescut la peste 41% atunci când această valoare a fost de peste 0,3.

În cazul în care se constată că o femeie aflată în travaliu prezintă un risc crescut de preeclampsie pe baza FAR şi a altor indicatori clinici - cum ar fi vârsta de peste 35 de ani, hipertensiunea arterială cronică sau obezitatea - obstetricienii şi anesteziştii pot lua măsuri de precauţie suplimentare pentru a reduce riscul şi a se asigura că tensiunea arterială şi nivelul lichidelor rămân stabile şi controlate.

De exemplu, aceştia pot solicita controale mai frecvente ale tensiunii arteriale sau teste de laborator. Dacă FAR indică faptul că o femeie este expusă riscului de preeclampsie cu simptome severe, o epidurală pentru gestionarea durerii poate fi efectuată din timp, înainte ca aceasta să devină prea riscantă.

„În timp ce FAR a fost asociat cu alte afecţiuni inflamatorii, aplicarea sa specifică preeclampsiei şi a simptomelor severe nu a fost raportată într-un grup atât de mare şi de divers din punct de vedere al rasei”, a declarat într-un comunicat Lucy Shang, autorul principal al studiului şi studentă la medicină la facultatea de medicină Icahn de la Mount Sinai (New York).

„Studiul nostru arată că FAR poate fi un instrument predictiv care oferă anesteziştilor şi obstetricienilor o nouă metodă de evaluare a riscului unei mame în travaliu de a dezvolta preeclampsie atunci când sunt admise în spital”, a precizat Shang.

Ea a remarcat că, deşi acest raport ar trebui evaluat pentru toate femeile însărcinate, calcularea FAR este deosebit de importantă pentru femeile care prezintă un risc mai mare de preeclampsie, cum ar fi femeile de culoare şi cele cu hipertensiune arterială şi obezitate.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina intervalul exact al FAR care ar fi considerat îngrijorător şi ar fi util de încorporat în îngrijirea prenatală de rutină ca instrument predictiv pentru identificarea precoce a preeclampsiei, a indicat ea.

viewscnt