Antipsihoticele de a doua generaţie, asociate cu un risc crescut de cataractă la persoanele cu schizofrenie

Antipsihoticele de a doua generaţie, asociate cu un risc crescut de cataractă la persoanele cu schizofrenie

Utilizarea de antipsihotice de a doua generaţie este asociată cu un risc crescut de cataractă la persoanele cu schizofrenie, arată un nou studiu realizat în Taiwan.

"Profesioniştii din domeniul sănătăţii mintale ar trebui să sugereze examinarea ochilor pacienţilor cu schizofrenie anual, în special celor care primesc un antipsihotic de a doua generaţie cu risc metabolic ridicat. De asemenea, pacienţii cu diabet şi hiperlipidemie vor trebui să-şi monitorizeze îndeaproape şi să îşi controleze bolile legate de metabolism, pentru a preveni formarea cataractei", a spus dr. Yu-Hsuan Joni Shao de la Universitatea Medicală Taipei, Taiwan, citat de Reuters.

Persoanele cu schizofrenie şi alte tulburări psihotice prezintă un risc mai mare de cataractă decât populaţia generală. Utilizarea antipsihoticelor a fost asociată cu dezvoltarea cataractei şi a bolilor legate de metabolism, care pot creşte şi riscul de cataractă, dar până acum nu se ştia suficient despre diferenţa dintre riscul produs de antipsihoticele din prima generaţie (FGA) şi antipsihoticele din a doua generaţie.

Pentru noul studiu, cercetătorii au analizat datele din Baza de Date Naţională de Asigurări de Sănătate din Taiwan a mai mult de 13.000 de pacienţi cu schizofrenie.

Printre 10.014 pacienţi dintre care 3.338 au primit antipsihotice de primă generaţie, iar şi 6.676 au fost trataţi cu antipsihotice de a doua generaţie, cei din urmă au avut un risc mai mare cu 59% de a dezvolta cataractă în comparaţie cu pacienţii care au antipsihotice de primă generaţie.

În comparaţie cu pacienţii care au luat antipshiotice de primă generaţie, creşterea riscului a fost semnificativă în rândul pacienţilor care au luat antipshihotice de a doua generaţie cu risc metabolic ridicat (clozapină şi olanzapină) cu un raport de risc ajustat de 2,57, dar nu şi în rândul pacienţilor care au antipshihotice de generaţia a doua fără risc metabolic sau cu risc metabolic mic.

Utilizarea antipshihoticelor de a doua generaţie a fost, de asemenea, asociată cu o rată mai mare de hiperlipidemie, 5,03% faţă de 3,80% la cei trataţi cu antipsihotice de primă generaţie. Hiperlipidemia şi diabetul au fost asociate în mod independent cu un risc crescut de cataractă.

Într-o analiză stratificată, riscul de cataractă a fost semnificativ mai mare la grupele de pacienţi cărora li s-a administrat un antipsihotic de a doua generaţie fără a avea diabet sau hiperlipidemie în comparaţie cu aceleaşi grupe de pacienţi cărora li s-au administrat antipsihotice de primă generaţie.

viewscnt