Asociere bidirecţională între psoriazis şi boala inflamatorie intestinală

Asociere bidirecţională între psoriazis şi boala inflamatorie intestinală

Pacienţii cu psoriazis au un risc crescut de a dezvolta boala inflamatorie intestinală, în timp ce persoanele cu această afecţiune au un risc crescut de psoriazis, arată un nou studiu realizat în Danemarca şi prezentat recent în publicaţia”Journal of Crohn's and Colitis”.

”Prevalenţa ridicată a psoriazisului în cazul bolii inflamatorii intestinale, şi în particular rata mare a psoriazisului în urma tratamentului cu medicamente biologice, ar putea necesita o colaborare mai apropiată între gastroentrologi şi dermatologi”, a spus dr. Alexander Egeberg de la Spitalul Helev şi Gentofte de la Universitatea din Copenhaga citat de Reuters.

"Atunci când pacienţii cu psoriazis prezintă simptomele Ibolii inflamtorii intestinale sau vice versa, o colaborare între specializări ar putea ajuta la optimizarea strategiei de tratament pentru a controla ambele boli prin cel mai bun mod posibil", a completat specialistul.

Psoriazisul şi boala inflamatorie intestinală au mecanisme patogenice suprapuse şi mai multe poziţii comune genetice de susceptibilitate, iar câteva studii epidemiologice au raportat un risc ridicat de boală inflamatorie intestinală în cazul psoriazisului şi vice versa.

În cadrul noii cercetări oamenii de ştiinţă au vrut să cuantifice prevalenţa şi asocierea dintre psoriazis şi boala inflamatorie intestinală printr-o recenzie sistematică şi o meta-analiza a 93 de studii anterioare.

Per total, prevalenţa psoriazisului pentru pacienţii cu boala inflamatorie intestinală a fost de 4,2% (3,8% pentru adulţi şi 8,4% pentru copii şi adolescenţi). Prevalenţa a fost dublă pentru pacienţii cu bala inflamatorie intestinală trataţi cu inhibitori TNF (6,7%), în comparaţie cu cei netrataţi cu medicamente biologice (3,1%).

În baza datelor de la 32 de studii ce au examinat subtipurile bolii inflamatorii intestinale, prevalenţa psoriazisului a fost de 3,6% pentru pacienţii cu boala Crohn (3,2% pentru adulţi şi 7,3% pntru copii şi adolescenţi) şi a fost de 2,8% pentru pacienţii cu colită ulceroasă (2,7% pentru adulţi şi 8,9% pentru copii şi adolescenţi.

O descoperire foarte interesantă a fost prevalenţa foarte ridicată a psoriazisului printre copiii cu boala inflamatorie intestinală, unde mai mult de 8% din pacienţi au avut psoriazis, ceea ce ar putea sugera că cei cu un debut timpuriu ar putea avea un profil de risc distinct de profilul celor cu debut târziu al bolii, mai afirmă autorii studiului.

În acelaşi timp, prevalenţa bolii inflamatorii intestinale în cazul pacienţilor cu psoriazis a fost de 1,2% (1,3% pentru adulţi şi 0,5% pentru copii şi adolescenţi) şi a fost similară pentru pacienţii trataţi cu inhibitori TNF (0,8%) şi pentru cei netrataţi cu astfel de medicamente (1,2%).

Printre pacienţii cu psoriazis, prevalenţa bolii Crohn a fost de 0,7% (0,7% pentru adulţi şi 0,4% pentru copii şi adolescenţi), iar prevalenţa colitei ulceroase a fost de 0,5% (0,6% la adulţi şi 0,2% la copii şi adolescenţi).

Prezenţa bolii inflamatorii intestinale a fost asociată cu un risc cu 80% mai mare de a avea psoriazis (o creştere dublă cu boala Crohn şi mai mare cu 50% cu colita ulceroasă), iar prezenţa psoriazisului a fost asociată cu un risc dublu de boala inflamatorie intestinală (risc de 2,2 ori mai mare al bolii Crohn şi cu 60% mai mare de colită ulcerativă).

Conform Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, prevalenţa bolii inflamatorii intestinale în populaţia generală este în jur de 1,3%, iar prevalenţa psoriazisului în jur de 3,1%.

viewscnt