O nouă abordare de scanare PET detectează în mod fiabil tumorile benigne din pancreas, conform cercetării conduse de centrul medical al Universităţii Radboud. Scanările actuale nu reuşesc adesea să detecteze aceste insulinoame, chiar dacă acestea provoacă simptome datorate nivelului scăzut de zahăr din sânge. Odată ce tumora este identificată, este posibilă intervenţia chirurgicală.
Pancreasul conţine celule care produc insulină, cunoscute sub numele de celule beta. Insulina este un hormon care ajută organismul să absoarbă zahărul din sânge şi să îl stocheze în locuri precum celulele musculare, reglând nivelul zahărului din sânge (glicemiei).
În cazuri rare, celulele beta funcţionează defectuos, rezultând o tumoră benignă numită insulinom. Această tumoră nu se răspândeşte aproape niciodată, dar provoacă totuşi probleme din cauza producţiei excesive de insulină, ceea ce duce la scăderea glicemiei.
Insulinomul este o tumoră rară a celulelor βeta-pancreatice care secretă insulina în exces. Dintre toate insulinoamele, 80% sunt unice şi dacă sunt identificate îndepărtarea chirurgicală duce la vindecare.
Doar 10% dintre insulinoame sunt maligne, potrivit literaturii de specialitate.
Alternativă la secţionarea ţesutului pancreatic
„Persoanele cu această afecţiune au puţină energie din cauza glicemiei scăzute şi adesea leşină", explică Marti Boss, primul autor al studiului, într-un comunicat.
„Este o boală foarte provocatoare. Adesea durează mult timp până când pacienţii primesc un diagnostic. Putem efectua teste de sânge, dar acestea nu pot confirma dacă o tumoră este cauza sau unde este localizată. Sunt disponibile diverse scanări, cum ar fi CT, RMN şi PET, dar acestea nu arată întotdeauna insulinoamele”.
Îndepărtarea chirurgicală a tumorii rezolvă problema, dar mai întâi trebuie cunoscută localizarea tumorii.
„În trecut, chirurgii începeau să taie porţiuni din pancreas până când găseau tumora. Dacă aceasta se afla la capăt, întregul pancreas ar fi dispărut. Puteţi trăi fără pancreas, dar v-aţi lupta cu diabetul sever şi ar trebui să vă controlaţi constant glicemia. Aşadar, era nevoie urgentă de o scanare mai bună”, explică Martin Gotthardt, profesor de medicină nucleară la Radboudumc.
O nouă soluţie
Echipa a dezvoltat o metodă de scanare complet nouă, aşa-numita Exendin-PET, care permite localizarea precisă a insulinoamelor.
Laboratorul a publicat anterior rezultatele unui studiu la copii, unde insulinomul era congenital. Acum, în noua cercetare, echipa prezintă rezultatele unui studiu la adulţi, unde insulinomul s-a dezvoltat treptat.
La studiu au participat 69 de pacienţi adulţi suspectaţi cu insulinom. Scanarea Exendin-PET a detectat tumori la 95% dintre pacienţi, comparativ cu 65% cu scanarea PET actuală.
Atunci când este combinată cu CT şi RMN, scanarea PET actuală a detectat de obicei tumora, dar în 13% din cazuri, insulinomul fiind vizibil doar pe noua scanare.
„Credem că noua scanare poate înlocui toate celelalte scanări. Toate insulinoamele pe care le-am găsit cu noua scanare au fost îndepărtate şi toţi aceşti pacienţi au fost complet vindecaţi după operaţie, chiar dacă unii erau bolnavi de zeci de ani”, a precizat Boss.
Tehnologie dezvoltată cu ajutorul salivei de şopârle
Noua scanare se bazează pe o substanţă găsită în saliva monstrului Gila, un tip de şopârlă originară din zonele deşertice din Statele Unite.
„Ştiam că această substanţă se leagă în mod specific de o moleculă de pe aceste tumori, receptorul GLP1. Substanţa din salivă nu era foarte stabilă în corpul uman, aşa că am creat o versiune mai stabilă chimic, numită Exendin. I-am ataşat apoi o substanţă radioactivă, astfel încât să poată fi vizibilă pe o scanare PET. Acum, acest Exendin uşor radioactiv pare să detecteze perfect insulinoamele”, a explicat Gotthardt.
Următorul pas este de a introduce scanarea Exendin-PET în clinici ca scanare standard pentru persoanele suspectate de insulinom.
Cercetătorii vor evalua acum modul în care scanarea îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacienţilor şi cât de mulţi bani pot fi economisiţi dacă alte scanări, cum ar fi CT şi RMN, nu mai sunt necesare.
În plus, laboratorul investighează utilizarea potenţială a Exendin pentru tratamentul insulinomelor într-un nou proiect de cercetare numit LightCure.
Studiul a fost publicat luna aceasta în Journal of Nuclear Medicine-JNM.
Foto: Scanări PET/CT ale unui pacient suspectat cu insulinom. O vedere în secţiune transversală a trunchiului. Zonele gri arată anatomia bazată pe scanarea CT, în timp ce secţiunile colorate reprezintă semnalul radioactiv măsurat prin scanarea PET. În stânga este noua scanare care utilizează Exendin radioactiv: întregul pancreas este vizibil, dar localizarea tumorii benigne este foarte clară. În dreapta este scanarea actuală. Credit: Centrul Medical Universitar Redbound, octombrie 2024.