Blocarea receptorilor dopaminei în diferite regiuni ale amigdalei creierului reduce dependenţa de droguri, potrivit unui studiu efectuat pe animale de laborator.
Amigdala conţine receptorii pentru dopamină, care este un neurotransmiţător implicat în comportamentul de recompensare asociat consumului de stupefiante. Din acest motiv controlarea nivelului dopaminei este o ţintă pentru cercetarea dependenţei.
Matthew Lattal şi Earnest Kim de la Oregon Health & Science University au blocat receptorii dopaminei în amigdala şoarecilor de laborator dependenţi de cocaină. Animalele au fost în prealabil antrenate să urmeze un model comportamental al unui dependent de droguri. Astfel, şoarecii au fost învăţaţi să împingă o pârghie care determina apariţia unei a doua pârghii pe care uterior să o apese pentru a primi o doză de cocaină, scrie sciencedaily.com.
Pe parcursul studiului, cercetătorii au constatat că blocarea receptorilor dopaminei în amigdala bazolaterală a scăzut treptat interesul soarecilor pentru căutarea drogului şi a dus la abandonarea modelului comportamental de dependenţă, chiar şi atunci când animalele au fost plasate într-un mediu nou.
De asemenea, blocarea dopaminei în amigdala centrală, a determinat o scădere rapidă a căutării şi consumului de droguri, dar în acest caz efectul a fost inversat atunci când şoarecii au intrat într-un mediu nou.
Aceste descoperiri clarifică rolurile unice ale amigdalei bazolaterale şi centrale şi dezvăluie că blocarea dopaminei în timpul consumului de droguri slăbeşte efectele stupefiantelor ceea ce oferă o perspectivă pentru elaborarea unei terapii potenţiale pentru dependenţa de droguri şi recidivă.