Cafeaua poate ajuta la reducerea incidenţei obezităţii şi diabetului, susţin cercetătorii britanici

Cafeaua poate ajuta la reducerea incidenţei obezităţii şi diabetului, susţin cercetătorii britanici

Consumul unei ceşti de cafea pe zi poate stimula "grăsimea brună", propriul sistem de luptă al organismului împotriva grăsimilor, care ar putea fi cheia pentru combaterea obezităţii şi diabetului, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie.

Studiul de pionierat, publicat astăzi în revista Scientific Reports, este unul dintre primele care s-a desfăşurat pe oameni pentru a găşi componente care ar putea avea un efect direct asupra funcţiilor "grăsimilor brune", o parte importantă a corpului uman care joacă un rol cheie în cât de repede putem arde caloriile pentru a le transformă în energie.

Ţesutul adipos maro (BAT), cunoscut şi sub denumirea de "grăsime brună", este unul dintre cele două tipuri de grăsimi existente la oameni şi la alte mamifere. Iniţial atribuit doar copiilor şi mamiferelor care hibernează, s-a descoperit în ultimii ani că adulţii pot avea şi ei "grăsime brună". Funcţia să principală este generarea căldurii corporale prin arderea caloriilor, spre deosebire de grăsimea albă, care este rezultatul stocării excesului de calorii.

Persoanele cu indice de masă corporală inferioară (IMC) au, prin urmare, o cantitate mai mare de grăsime brună.

"Grăsimile brune funcţionează într-un mod diferit faţă de alte grăsimi din organism şi produc căldură prin arderea zahărului şi a grăsimilor, adesea ca răspuns la frig. Creşterea activităţii sale îmbunătăţeşte controlul glicemiei, precum şi nivelul de lipide din sânge şi al caloriilor şi ajută la pierderea în greutate, dar până acum, nimeni nu a găsit o modalitate acceptabilă de a-i stimula activitatea la om", a declarat profesorul Michael Symonds, de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Nottingham, coordonatorul studiului, citat de sciencedaily.com.

Echipa a început cercetarea cu o serie de studii de celule stem pentru a vedea dacă cafeina ar stimula grăsimea brună. După ce au găsit doza potrivită, au trecut apoi la teste efctuate pe oameni pentru a vedea dacă rezultatele sunt similare.

Echipa a folosit o tehnică de imagistică termică, brevetată anterior, pentru a urmări rezervele de grăsime brună ale organismului. Tehnica non-invazivă ajută echipa să găsească grăsime brună şi să-i evalueze capacitatea acesteia de a produce căldură.

Cercetătorii au stabilit că grăsimea brună care se găseşte în principal în regiunea gâtului se transformă în energie şi generează căldură după ce subiecţii au băut o ceaşcă de cafea, ceea ce demonstrază că unul din ingredientele din cafea, cafeina, acţionează ca un stimulent care ajută la activarea grăsimii brune. În prezent, autorii studiului analizează suplimentele de cafeină pentru a testa dacă efectul este similar sau dacă şi un alt component al cafelei are un rol de stimulent asupra grăsimii brune.

Dacă suplimentele de cafeină îşi vor dovedi eficacitatea, acestea ar putea fi utilizate ca parte a unui regim de gestionare a greutăţii sau ca parte a programului de reglare a glucozei pentru a ajuta la prevenirea diabetului, mai afirmă autorii studiului.

viewscnt