Câmpurile electromagnetice pot împiedica răspândirea celulelor canceroase ale sânului

Câmpurile electromagnetice pot împiedica răspândirea celulelor canceroase ale sânului

Câmpurile electromagnetice ar putea ajuta la prevenirea răspândirii unor tipuri de cancer de sân în alte părţi ale corpului.

Conform studiului, câmpurile electromagnetice de joasă intensitate au împiedicat mobilitatea celulelor canceroase specifice sânului, împiedicând formarea de extensii lungi şi subţiri la marginea unei celule canceroase care migrează.

Cercetările au fost efectuate până acum doar pe celule în laborator, iar conceptul nu a fost încă testat la animale sau oameni, scrie sciencedaily.com.

"O celulă canceroasă are tendinţa de a face cel mai distructiv lucru imaginabil, să migreze în zone îndepărtate ale corpului. Şi ceea ce am învăţat din această cercetare este că tratându-le cu o anumită clasă de câmp electric, reducem potenţialul lor de a se răspândi", a spus autorul principal al studiului, Jonathan Song, profesor asistent de inginerie mecanică şi aerospaţială la Universitatea de Stat din Ohio şi membru al programului de biologie moleculară şi genetică a cancerului la Comprehensive Cancer State Centre din Ohio.

Această abilitate de a se răspândi în întregul corp face cancerul atât de devastator şi din acest motiv echipa de cercetare a încercat să examineze celulele canceroase individuale pentru a înţelege ce le face atât de dăunătoare, mai afirmă autorii lucrării.

Echipa de cercetare a descoperit că celulele canceroase par să simtă atât prezenţa câmpurilor electromagnetice, cât şi direcţia din care veneau câmpurile.

Pentru a studia aceste efecte, cercetătorii au construit un instrument numit bobină Helmholz care le-a permis să aplice energia electromagnetică uniformă asupra a diferite tipuri de celule canceroase ale sânului.

Ulterior, cercetătorii au proiectat un aparat care le-a permis să urmărească continuu traiectoriile migrării celulelor canceroase de la sân în timp ce le vizualizau la microscop. Acest aparat, "recrează şi imită ceea ce se întâmplă de fapt în corp, într-un mediu controlabil pe care îl putem testa şi observa cu uşurinţă”, se mai arată în concluziile cercetării.

Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că celulele cancerului de sân metastatic triplu-negativ, care, prin natura lor, nu răspund la terapia hormonală sau la tratamentele care vizează o genă exprimată în mod obişnuit în celulele canceroase ale sânului, s-au dovedit a fi cele mai sensibile la câmpurile electromagnetice.

Pe parcursul testelor, cerectătorii au mai descoperit şi că anumite terapii medicamentoase - şi în special una care vizează un tratament pentru cancerul numit AKT, ar putea spori capacitatea câmpurilor electromagnetice de a bloca celulele canceroase să se răspândească.

Deoarece această cercetare a avut loc într-un laborator folosind un model pe care cercetătorii l-au conceput să imite mediul în care se formează celulele canceroase ale sânului, consecinţele acestor descoperiri pentru pacienţi nu sunt încă validate.

Cercetările viitoare s-ar putea extinde pentru a testa câmpurile electromagnetice şi terapiile moleculare ţintite la şoareci şi, dacă aceste teste se vor dovedi promiţătoare, la oameni.

viewscnt