Cancerul pancreatic, eradicat într-un studiu realizat pe animale de o echipă de cercetători din Israel

Cancerul pancreatic, eradicat într-un studiu realizat pe animale de o echipă de cercetători din Israel

Un studiu realizat pe animale de o echipă de cercetători din Israel a vindecat cancerul pancreatic, una dintre cele mai agresive cancere, cu ajutorul unei molecule care le provoacă autodistrugerea celulelor tumorale.

Cancerul pancreatic este rezistent în prezent la tratament, iar pacienţii cu această boală au şanse extrem de mici de supravieţuire la cinci ani după diagnostic.

Însă noul studiul realizat de o echipă de la Universitatea din Tel Aviv, condus de prof. Malca Cohen-Armon, a obţinut rezultate încurajatoare, potrivit medicalxpress.com.

Studiul a pornit de la rezultatele încurajatoare anunţate în 2017, care au arătat că celulelor de cancer li se poate induce autodistrugerea în timpul diviziunii celulare.

Noul studiu a folosit xenogrefe – transpanturi de celule de cancer pancreatic prelevate de la pacienţi umani în şoareci imunocompromişi.

Rezultatele studiului, prezentate recent în publicaţia Oncotarget, arată că numărul de celule canceroase din tumorile dezvoltate s-a redus cu 90% la o lună după administrarea tratamentului. Mai mult, la unul dintre şoarecii folosiţi în teste, cancerul a dispărut complet.

Tratamentul a constat în administrarea zilnică, timp de 14 zile, a unei molecule numite PJ34, permeabilă la membrana unei celule, dar care afectează doar celulele tumorale umane. Această moleculă generează o anomalie în timpul diviziunii celulare la celulele canceroase, care le provoacă moartea.

În acest fel, diviziunea celulară a celulelor canceroase are ca efect moartea lor în tumorile tratate, potrivit cercetătorilor israelieni.

“Este important de subliniat că nu au fost observate efecte adverse şi că nu s-au înregistrat schimbări în greutatea şoarecilor şi nici la nivelul comportamentului acestora”, a afirmat prof. Cohen-Armon.

Potrivit cercetătorilor, mecanismul acţionează eficient şi în cazul altor tipuri de cancer rezistent la tratamentele actuale.

Studiul preclinic al cercetătorilor din Israel s-a desfăşurat în conformitate cu cerinţele autorităţii de reglementare în domeniul medicamentelor din SUA (FDA), urmând ca echipa de cercetare să treacă la realizarea unui studiu clinic.

Autorii studiului consideră că rezultatele cercetărilor cresc şansele dezvoltării unei terapii eficiente pentru tipurile agresive de cancer la oameni.

viewscnt