Care sunt cele mai frecvente afecţiuni pentru care se operează locuitorii din UE? Procedura cea mai puţin efectuată în România

Care sunt cele mai frecvente afecţiuni pentru care se operează locuitorii din UE? Procedura cea mai puţin efectuată în România

Pe parcursul vieţii, este posibil ca fiecare dintre noi să suferim cel puţin o dată o operaţie într-un spital. În ceea ce priveşte spectrul larg de afecţiuni medicale, există câteva intervenţii chirurgicale care au loc mai mult decât altele în spitalele europene.

Când vine vorba de intervenţii chirurgicale, acestea sunt cele mai frecvente proceduri efectuate în spitalele din Uniunea Europeană (UE).

Operaţia de cataractă, extracţia cristalinului unui ochi, este cea mai frecventă dintre operaţiile şi procedurile chirurgicale efectuate în UE.

Potrivit Eurostat, biroul de statistică al UE, această intervenţie a fost efectuată de 4,73 milioane de ori în 2022 în toate ţările Uniunii.

În 16 dintre ţările UE, chirurgia cataractei a fost efectuată de peste 1.000 de ori la 100.000 de locuitori, în 2022.

În timp ce această procedură a fost cea mai frecventă în Franţa, a fost efectuată de cel mai mic număr de ori în România, cu 1.493 de operaţii şi, respectiv, mai puţin de 500 de operaţii la 100.000 de locuitori.

Numărul de operaţii de cataractă la 100.000 de locuitori în ţările UE în 2022. Sursa: Eurostat

Operaţiile de cezariană

O altă procedură chirurgicală frecventă este operaţia de cezariană, naşterea unuia sau mai multor copii printr-o incizie în abdomenul şi uterul mamei.

În 2022, această procedură a fost efectuată de cel puţin 1,10 milioane de ori în UE, potrivit Eurostat.

Această procedură este cea mai frecventă în Cipru şi România, cu 681,6 şi, respectiv, 446,9 operaţii cezariene efectuate la 100 000 de locuitori.

În schimb, este mai puţin frecventă în Finlanda, cu 157,3 cezariene efectuate la 100 000 de locuitori.

Numărul de operaţii de cezariană la 100.000 de locuitori în ţările UE în 2022. Sursa: Eurostat

Chirurgia de conservare a sânilor şi alte operaţii comune

Cele mai frecvente intervenţii includ colecistectomia (operaţia de extirpare a vezicii biliare), înlocuirea genunchiului, apendicectomia (îndepărtarea unui apendice infectat), histerectomia (îndepărtarea totală sau parţială a uterului) şi excizia glandelor mamare.

Frecvenţa colecistectomiilor şi frecvenţa apendicectomiilor au variat mai puţin între ţările UE decât majoritatea celorlalte proceduri.

În schimb, frecvenţa exciziilor parţiale ale glandelor mamare a variat destul de mult între ţările UE în 2022.

În Belgia, această procedură a fost efectuată de 141,4 ori la 100.000 de locuitori, în timp ce în Polonia a fost efectuată de 14,2 ori la 100.000 de locuitori.

Creşterea numărului de operaţii şi proceduri chirurgicale

În raport cu mărimea populaţiei, frecvenţa histerectomiilor laparoscopice, o histerectomie vaginală efectuată cu ajutorul unui laparoscop, un tub subţire şi flexibil care conţine o cameră video, a crescut în aproape toate ţările UE.

Frecvenţa intervenţiilor laparoscopice ale herniei inghinale, a operaţiilor de cataractă şi a înlocuirii totale a genunchiului a crescut, de asemenea, în aproape toate ţările UE pentru care sunt disponibile date.

Scăderea operaţiilor şi procedurilor chirurgicale

Pe de altă parte, histerectomiile şi apendicectomiile au devenit mai puţin frecvente în ultimii ani, în ciuda creşterii relativ rapide a efectuării acestora cu ajutorul tehnicilor laparoscopice.

Între 2012 şi 2022, frecvenţa operaţiilor de cezariană a scăzut în 17 din cele 25 de ţări ale UE pentru care sunt disponibile date.

De asemenea, în aproape toate ţările UE, s-a înregistrat în ultimii ani o scădere a utilizării procedurilor în regim de spitalizare pentru chirurgia cataractei.

viewscnt