Care sunt factorii de risc asociaţi cu un AVC sever?

Care sunt factorii de risc asociaţi cu un AVC sever?

Persoanele cu afecţiuni precum hipertensiunea sau fibrilaţie arterială (bătai neregulate a inimii), şi fumătorii, nu numai că au un risc mai mare de AVC (accident vascular cerebral), dar pot avea, de asemenea, un AVC mai sever decât persoanele fără aceşti factori de risc, potrivit unui studiu publicat miercuri, în ediţia online a Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie.

Un AVC poate duce la invaliditate sau chiar la deces, însă există o serie de factori de risc pe care oamenii îi pot modifica printr-o schimbare a stilului de viaţă sau a medicaţiei.

„Rezultatele noastre subliniază importanţa gestionării factorilor de risc pentru AVC, în special hipertensiunea arterială, fibrilaţia atrială şi fumatul, pentru a preveni accidentul vascular cerebral sever şi invalidant”, a declarat miercuri autorul studiului, dr. Catriona Reddin, profesor la Universitatea Galway din Irlanda şi membru al Academiei Americane de Neurologie, într-un comunicat.

Studiul a implicat 26.948 de persoane din 32 de ţări, cu o vârstă medie de 62 de ani. Din acest grup, jumătate dintre persoane au avut un AVC şi jumătate au fost persoane care nu au avut această problemă. Participanţii fără AVC au fost potriviţi ca vârstă şi sex cu persoanele care au avut un AVC.

Dintre cei cu AVC, 4.848 de persoane au avut un eveniment sever şi 8.612 persoane au avut unul uşor până la moderat. AVC-ul sever a fost definit prin rezultate care variază de la imposibilitatea de a merge sau de a se îngriji singur fără asistenţă, la necesitatea de îngrijire medicală constantă şi până la deces. AVC-ul uşor până la moderat a fost definit ca un rezultat care variază de la lipsa simptomelor până la nevoia de ajutor pentru îngrijirea personală, dar cu capacitatea de a merge fără ajutorul unei alte persoane.

Cercetătorii au determinat următorii factori de risc de AVC pentru fiecare persoană: tensiune arterială mai mare de 140/90 milimetri de mercur (mmHg); fibrilaţie atrială; diabet; colesterol ridicat; fumat; consum de alcool; calitatea dietei; inactivitate fizică; stres psihologic şi social; şi exces de grăsime corporală în jurul taliei, numit raport talie-şold.

Cercetătorii au comparat importanţa factorilor de risc pentru AVC-ul sever şi pentru cel uşor până la moderat cu persoanele care nu au suferit un astfel de eveniment. Cercetătorii au comparat, de asemenea, importanţa factorilor de risc în cazul persoanelor care au suferit doar un AVC, unde persoanele cu un episod sever au fost potrivite şi comparate cu persoanele cu unul uşor până la sever.

Un total de 74% dintre cei cu AVC sever aveau hipertensiune arterială, comparativ cu 72% dintre cei cu AVC uşor până la moderat. În ceea ce priveşte fibrilaţia atrială, 11% dintre persoanele cu AVC sever aveau această afecţiune, comparativ cu 9% dintre cele cu AVC uşor până la moderat. În ambele grupuri, 30% erau fumători.

După ajustarea în funcţie de vârstă, sex, ţară şi tipul de AVC, cercetătorii au constatat că persoanele cu tensiune arterială crescută aveau de 3,2 ori mai multe şanse să aibă un accident sever şi de 2,9 ori mai multe şanse să aibă un AVC uşor sau moderat decât persoanele fără tensiune arterială crescută.

De asemenea, au constatat că persoanele cu fibrilaţie atrială aveau de 4,7 ori mai multe şanse să aibă un AVC sever şi de 3,6 ori mai multe şanse să aibă unul uşor sau moderat decât persoanele fără fibrilaţie atrială.

Cercetătorii au constatat că persoanele care fumau erau de 1,9 ori mai susceptibile de a suferi un AVC sever şi de 1,7 ori mai susceptibile de a avea unul uşor până la moderat decât nefumătorii.

„Constatările noastre subliniază importanţa controlului hipertensiunii arteriale, care este cel mai important factor de risc modificabil pentru AVC la nivel global”, a precizat dr. Reddin.

Acest lucru este deosebit de relevant pentru ţările cu venituri mici şi medii care au rate în creştere rapidă de hipertensiune arterială şi accidente vasculare cerebrale la vârste mai tinere, a subliniat medicul

O limitare a studiului a fost că unii factori care pot contribui la severitatea unui AVC nu au fost măsuraţi. De exemplu, dr. Reddin a observat că fumatul este asociat cu factori precum cancerul şi boala pulmonară obstructivă cronică care pot contribui, de asemenea, la creşterea severităţii unui AVC.

viewscnt