În Uniunea Europeană (UE), numărul de ani de viaţă sănătoasă în 2022 a fost de 62,8 ani pentru femei şi 62,4 ani pentru bărbaţi. Aceasta a reprezentat aproximativ trei sferturi (75,4%) şi patru cincimi (80,1%) din speranţa totală de viaţă pentru femei şi, respectiv, bărbaţi. Malta a ieşit pe primul loc în ceea ce priveşte îmbătrânirea sănătoasă, dar cele mai bune şi cele mai rele ţări sunt diferite pentru bărbaţi şi femei.
În ceea ce priveşte o viaţă lungă şi sănătoasă, Malta este cea mai bună ţară din Uniunea Europeană, conform noilor date ale Eurostat, publicate miercuri.
Având în vedere că europenii trăiesc mai mult ca niciodată şi că populaţia îmbătrâneşte rapid, calitatea vieţii la bătrâneţe reprezintă o preocupare majoră pentru specialiştii din sănătate.
Speranţa de viaţă sănătoasă măsoară numărul de ani pe care o persoană medie îi va trăi fără dizabilităţi sau limitări în viaţa de zi cu zi - oferind o imagine asupra modului în care ţările UE sprijină capacitatea cetăţenilor lor de a rămâne sănătoşi pe măsură ce îmbătrânesc.
Conform unei noi analize publicate miercuri, care utilizează date din 2022, Malta, naţiunea insulară mediteraneană, s-a clasat pe primul loc atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Femeile din Malta se pot aştepta la 70,3 ani de viaţă sănătoasă, în timp ce bărbaţii se pot aştepta la 70,1 ani.
Malta se mândreşte cu o acoperire medicală aproape universală, iar adulţii în vârstă sunt mai puţin predispuşi să aibă afecţiuni cronice decât în alte părţi ale UE.
Pentru femei, următoarele cele mai bune ţări în ceea ce priveşte anii de viaţă sănătoasă sunt Bulgaria (68,9), Slovenia (68,5), Italia (67,8) şi Grecia (67,8).
În acelaşi timp, Suedia (67,5), Italia (67,1), Grecia (66,2), Cipru (65,7) şi Irlanda (65,2) completează top cinci pentru bărbaţi.
Femeile tind să aibă puţin mai mulţi ani de viaţă sănătoasă decât bărbaţii.
Ani de viaţă sănătoasă: numărul de ani pe care o persoană se aşteaptă să îi trăiască fără o limitare a activităţii (handicap).
În UE, numărul de ani de viaţă sănătoasă în 2022 a fost de 62,8 ani pentru femei şi 62,4 ani pentru bărbaţi. Aceasta a reprezentat aproximativ trei sferturi (75,4%) şi patru cincimi (80,1%) din speranţa totală de viaţă pentru femei şi, respectiv, bărbaţi.
Pentru România, datele sunt estimative, potrivit Eurostat.
Ani de viaţă sănătoasă aşteptaţi în funcţie de sex în Europa
Cât timp se poate aştepta un cetăţean european să fie sănătos depinde în parte de locul în care trăieşte. Sursa: Eurostat
De cealaltă parte a spectrului, Danemarca este cea mai proastă ţară pentru femeile care speră să ajungă sănătoase la bătrâneţe. Deşi ţara nordică are un sistem de sănătate publică puternic, ratele cancerului sunt mai ridicate decât în alte ţări din UE.
Femeile daneze pot aştepta 54,6 ani de viaţă sănătoasă, urmate de Letonia (55,4), Ţările de Jos (56,3), Finlanda (56,5), Portugalia (58) şi Slovacia (58).
Pentru bărbaţi, Letonia s-a clasat pe cel mai prost loc (53 de ani de viaţă sănătoasă), urmată de Slovacia (56,6), Danemarca (57,1), Estonia (58) şi Lituania (58,2).
În general, s-au evidenţiat opt ţări în care oamenii nu ar trebui să se aştepte să fie sănătoşi până la 60 de ani: Letonia, Danemarca, Slovacia, Finlanda, Ţările de Jos, România, Portugalia şi Estonia.
Cât timp se poate aştepta un cetăţean european să fie sănătos depinde parţial de locul în care trăieşte.
Femeile tind să trăiască mai mult decât bărbaţii şi, în medie, în UE, femeile se pot aştepta la 62,8 ani de viaţă sănătoasă, comparativ cu 62,4 ani pentru bărbaţi.
Anii de viaţă sănătoasă reprezintă 75 % din speranţa de viaţă a femeilor şi 80 % din speranţa de viaţă a bărbaţilor, ceea ce înseamnă că, deşi bărbaţii tind să trăiască mai puţin, ei petrec mai puţin timp într-o stare de sănătate precară mai târziu în viaţă, se arată în raport.
Numărul mai mare de ani de viaţă sănătoasă în unele ţări nu înseamnă neapărat că speranţa generală de viaţă este mai mare.
Bulgaria, de exemplu - o ţară de top atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei în ceea ce priveşte îmbătrânirea în condiţii bune de sănătate - are cea mai scăzută speranţă de viaţă globală dintre ţările UE, de 75,8 ani.
Speranţa de viaţă sănătoasă în funcţie de sex, 2022. Sursa: Eurostat, 25 septembrie 2024