Terapia cu fagi este o abordare care utilizează bacteriofagi pentru a combate infecţiile bacteriene. Pentru bacterii, fagii sunt „virusuri naturale" care vizează tulpini bacteriene specifice, fără a putea infecta celulele umane. Utilizaţi în combinaţie cu antibioticele, aceştia ajută la depăşirea rezistenţei la antibiotice, care reprezintă o urgenţă globală în materie de sănătate, provocând milioane de decese în fiecare an în întreaga lume, 1,7 milioane în 2019, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
O echipă multidisciplinară de la spitalele universitare (HUG) şi universitatea din Geneva (UNIGE) a utilizat pentru prima dată bacteriofagi pentru a trata cu succes un pacient care suferea de o infecţie pulmonară bacteriană cronică rezistentă la antibiotice.
Specialiştii au aplicat o abordare multidisciplinară extrem de personalizată, care a implicat selectarea unui bacteriofag specific pentru bacteriile multirezistente la medicamente ale pacientului.
Deşi fagii reprezintă una dintre strategiile avute în vedere în combaterea rezistenţei bacteriene la antibiotice, mai sunt multe de făcut în ceea ce priveşte selecţia fagilor specifici fiecărui pacient, stabilirea protocoalelor de tratament, înţelegerea efectelor secundare şi evitarea apariţiei tulpinilor rezistente la fagi.
Acest caz unic de terapie individualizată contribuie la furnizarea unora dintre aceste răspunsuri, spun autorii descoperirilor.
Cazul a fost prezentat marţi, în revista Nature Communications.
Echipa de la HUG şi UNIGE au folosit fagoterapia pentru a trata cu succes un pacient în vârstă de 41 de ani care suferea de o boală pulmonară cronică cauzată de o tulpină multirezistentă la mai multe medicamente a bacteriei Pseudomonas aeruginosa (bacilul piocianic).
După şase luni de spitalizare la HUG, total dependent de antibioterapie intravenoasă continuă şi fără perspective de ameliorare, pacientul a primit un tratament experimental cu fagi de ultimă generaţie autorizat din motive de compasiune.
Terapia a funcţionat cu succces. Pacientul s-a recuperat şi a părăsit spitalul, reluându-şi activitatea.
Terapia cu fagi este o abordare care utilizează bacteriofagi pentru a combate infecţiile bacteriene. Pentru bacterii, fagii sunt „virusuri naturale" care vizează tulpini bacteriene specifice, fără a putea infecta celulele umane.
Utilizaţi în combinaţie cu antibioticele, aceştia ajută la depăşirea rezistenţei la antibiotice.
Deşi această strategie este promiţătoare, sunt încă necesare date ştiinţifice şi clinice fundamentale pentru a dezvolta tratamente care să fie eficiente, sigure şi aprobate de autorităţile sanitare, dar nu s-a ajuns încă acolo, spun specialiştii.
„Bacteriile pot dezvolta rezistenţă atât la fagi, cât şi la antibiotice. Prin urmare, pentru a ne spori şansele de succes terapeutic, a fost esenţial să selectăm fagul adecvat specific tulpinii bacteriene care infectează pacientul înainte de terapia fagică", spune dr. Thilo Köhler, unul dintre liderul grupului de cercetare din cadrul departamentului de microbiologie şi medicină moleculară al facultăţii de medicină a UNIGE.
Pentru a face acest lucru, echipa HUG şi UNIGE a izolat mai întâi bacteriile din secreţiile respiratorii ale pacientului, apoi a determinat tipul de bacterie prezentă, profilul său genetic şi rezistenţa atât la antibiotice, cât şi la o bancă de fagi.
După o căutare intensă, dar fără succes, în băncile de fagi de la HUG, de la spitalul universitar din Lausanne (CHUV) şi de la Centrul European de Fagi din cadrul spitalului militar Regina Astrid din Bruxelles, care a implicat sute de fagi diferiţi, a fost în cele din urmă identificat un fag activ asupra bacteriei pacientului, la universitatea Yale din Statele Unite.
Eficace, fără efecte adverse fagii au fost administraţi prin aerosoli în timp ce pacientul a fost tratat cu antibiotice intravenoase.
Ameliorarea pacientului a fost spectaculoasă şi fără efecte secundare, confirmând eficacitatea şi siguranţa fagilor.
Monitorizarea detaliată a bacteriilor şi a fagilor din secreţiile pacientului a dovedit că replicarea fagilor s-a limitat la ţinta sa bacteriană, fără apariţia unor bacterii mai rezistente sau mai periculoase.
„Cu toate acestea, este important să subliniem că terapia cu fagi este utilizată ca o completare a terapiei cu antibiotice şi nu ca un înlocuitor", spune profesorul Christian van Delden, medic în cadrul diviziei de boli infecţioase de la HUG şi profesor titular în cadrul departamentului de medicină al facultăţii de medicină UNIGE.
El subliniază importanţa cercetării unor noi strategii de combatere a rezistenţei la antibiotice şi evidenţiază succesul abordării translaţionale utilizate: de la pacient, prin laborator şi înapoi la pacient.
Echipa de la Geneva recunoaşte, de asemenea, colaborarea cu grupul american care a oferit cu generozitate fagii în mod gratuit.
„Fără ei, această viaţă nu ar fi putut fi salvată".
Combaterea rezistenţei la antibiotice
Rezistenţa la antibiotice este o urgenţă globală în materie de sănătate, provocând milioane de decese în fiecare an în întreaga lume, 1,7 milioane în 2019, potrivit OMS.
Acest flagel se datorează în principal proprietăţilor intrinseci ale bacteriilor.
În natură, la fel ca şi în corpul uman, acestea formează un ecosistem cu inamicii lor, respectiv alte specii bacteriene, ciuperci şi bacteriofagi.
Pentru a face faţă, bacteriile au capacitatea naturală de a evolua rapid prin mutaţii, ceea ce le permite nu numai să se adapteze la mediul lor, ci şi să eludeze antibioticele.
Expunerea prelungită sau repetată la antibiotice duce automat la selectarea unor tulpini bacteriene rezistente.
Terapia cu fagi este una dintre strategiile promiţătoare pentru depăşirea acestei ameninţări majore pentru sănătatea umană.