O cauza cheie pentru durerea pelvină resimţită de femeile care suferă de endometrioză a fost descoperită de cercetătorii de la Universitatea din Warwick, în colaborare cu cei de la Universitatea din Edinburgh. Noua descoperire deschide noi drumuri pentru realizarea unor tratamente care să ducă la ameliorarea durerii cauzate de boală.
În urma cercetării oamenii de ştiinţă au stabilit că celulele din sistemul nostru imunitar joacă un rol în stimularea creşterii şi a activităţii celulelor nervoase ceea ce conduce la creşterea sensibilităţii la durere în regiunea pelviană.
Aproximativ 176 de milioane de femei din întreaga lume suferă de endometrioză. Aceasta este o afecţiune ginecologică în care celulele din mucoasa interioară a uterului (endometrul) cresc în afara acestuia, de obicei în cavitatea pelviană (peritoneală) şi formează leziuni. Boala poate provoca durere pelvină semnificativă şi este asociată cu infertilitatea, scrie sciencedaily.com.
În prezent, opţiunile de tratament sunt limitate la îndepărtarea chirurgicală a leziunilor sau la suprimarea producţiei de hormoni ovarieni care poate provoca efecte secundare nedorite şi pot împiedica pacienta să rămână gravidă. Cercetătorii încercă să descopere noi tratamente non-hormonale.
În acest studiu, echipa de cercetători a analizat rolul macrofagelor, un tip de celule albe din sânge ce se găsesc în sistemul nostru imunitar, în durerea cauzată de endometrioză.
Macrofagele au proprietatea de a-şi adapta funcţiile în raport de semnalele locale şi se modifică astfel prin boală. Ele sunt puternic atrase de leziunile produse de endometrioză şi se găsesc, de asemenea, în număr mare în interiorul acestora.
Folosind o cultură celulară a macrofagelor modificate de boală, oamenii de ştiinţă au observat o creştere a producţiei unui hormon, factorul-1 de creştere, asemănător insulinei (IGF-1) care a încurajat nervii să crească şi să se activeze. Cerectătorii au reuşit astfel să stabilească că producţia de IGF-1 a macrofagelor joacă un rol important în generarea durerii în endometrioză.
Pentru a confirma această descoperire, ulterior, cercetătorii au examinat lichidul peritoneal de la femeile ce sufereau de endometrioză şi au constatat existenţa unor concentraţii mult mai crescute de IGF-1, comparativ cu cele fără această boală. De asemenea pacientele cu endometrioză au raportat niveluri mai mari de durere.
Studiile anterioare au arătat că macrofagele pot fi implicate şi în alte tipuri de durere cronică, dar aceasta este prima dată când s-a dovedit că sunt legate de endometrioză.