Experţii centrului american de cancer, City of Hope, vor evidenţia datele ştiinţifice privind modul în care alegerile regimului alimentar, sprijinul psihosocial, terapia prin masaj şi practicile de calmare a corpului şi a minţii pot îmbunătăţi rezultatele şi calitatea vieţii în cazul persoanelor afectate de cancer.
Oncologia Integrativă urmăreşte să optimizeze sănătatea, calitatea vieţii şi rezultatele clinice de-a lungul întregului tratament de îngrijire a cancerului şi să împuternicească oamenii să prevină cancerul şi să devină participanţi activi înainte, în timpul şi după tratamentul cancerului.
Cercetătorii de la City of Hope (Oraşul Speranţei), din California, unul dintre cele mai mari şi mai avansate centrede cercetare şi tratament al cancerului din Statele Unite, clasată printre primele 5 centre de cancer din ţară de către U.S. News & World Report şi lider naţional în oferirea pacienţilor cu cancer a celor mai bune programe de suport integrate de îngrijire, vor prezenta date noi privind cercetarea şi studiile clinice în domeniul oncologiei integrative la cea de-a 21-a Conferinţă Internaţională a Societăţii pentru Oncologie Integrativă (SIO), care are loc între 25 şi 27 octombrie, în Costa Mesa, California.
Oncologia integrativă este un domeniu de îngrijire a cancerului centrat pe pacient care combină tratamentele convenţionale împotriva cancerului cu terapii complementare, bazate pe dovezi ştiinţifice, pentru a îmbunătăţi rezultatele şi calitatea vieţii.
Conferinţa hibridă găzduită de City of Hope în Costa Mesa, California, va include mai mult de 170 de rezumate orale şi postere care evaluează suplimentele şi terapiile pe bază de plante, medicina tradiţională, cum ar fi acupunctura, alegerile de stil de viaţă, cum ar fi dieta şi exerciţiile fizice, practicile minte-corp şi utilizarea inteligenţei artificiale (AI) şi a învăţării automate în oncologia integrativă.
„City of Hope şi alţi experţi vor împărtăşi cea mai bună ştiinţă care are loc în domeniul oncologiei integrative, care are ca scop optimizarea sănătăţii, a calităţii vieţii şi a rezultatelor clinice”, a declarat dr. Richard T. Lee, şi director medical pentru oncologia integrativă la City of Hope, şi preşedinte al conferinţei SIO.
„City of Hope conduce un efort naţional de a face din oncologia integrativă bazată pe dovezi ştiinţifice o parte obişnuită a îngrijirii optime a cancerului şi a supravieţuirii. City of Hope reuneşte lideri în domeniu pentru a crea cea mai holistică abordare a îngrijirii cancerului”, a precizat acesta într-un comunicat.
Unele dintre datele de ultimă oră pe care City of Hope le va prezenta includ următoarele rezumate orale.
Terapia prin masaj în timpul perfuziei diminuează efectele secundare ale chimioterapiei în cadrul unui studiu pilot
City of Hope, a condus un studiu pilot care evaluează efectele terapeutice ale masajului asupra pacienţilor cu cancer.
Echipa de cercetare a intervievat 232 de persoane care au primit în mod colectiv 500 de masaje la mâini şi/sau la picioare în timp ce primeau o perfuzie de chimioterapie.
Ei au constatat că terapia prin masaj este un tratament suplimentar benefic pentru simptomele induse de chimioterapie.
Terapia nu a avut efecte secundare raportate şi s-a dovedit utilă în gestionarea simptomelor, cum ar fi anxietatea, durerea, dificultăţi de respiraţie greaţă şi neuropatia, care este marcată de durere, amorţeală sau furnicături, în special în mebre (superioare şi inferioare).
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua în mod cuprinzător beneficiile acestei intervenţii în timpul perfuziei.
Creşterea consumului de ciuperci albe ar putea încetini progresia cancerului de prostată
Cercetarea translaţională bidirecţională condusă de dr. Xiaoqiang Wang, şi Shiuan Chen, profesor şi preşedinte al Departamentului de Biologie a Cancerului şi Medicină Moleculară din cadrul City of Hop, a arătat că consumul de ciuperci albe poate modifica nivelul androgenilor şi poate stimula imunitatea împotriva cancerului.
Cercetarea cuprinzătoare a inclus experimente preclinice, pe modele de şoareci şi pacienţi cu cancer de prostată care participă la un studiu clinic de fază 2 în curs de desfăşurare.
Medicii-cercetători au colectat probe de sânge atât de la modele de şoareci, cât şi de la oameni, analizând celulele supresoare derivate mieloide care sunt responsabile de oprirea răspunsurilor imunitare şi de sprijinirea creşterii tumorilor.
Ei au constatat că, în cazul consumului de ciuperci albe, acesta sporeşte imunitatea antitumorală şi încetineşte progresia cancerului de prostată.
Cercetătorii se aşteaptă să afle mai multe odată cu finalizarea studiului clinic de fază 2.
Poate postul intermitent să reducă efectele secundare ale radioterapiei şi să sporească eficacitatea acesteia?
Mai multe studii clinice şi preclinice sugerează că alimentaţia restricţionată în timp, denumită mai frecvent post intermitent, poate spori răspunsul antitumoral, diminua efectele secundare şi îmbunătăţi calitatea vieţii în timpul terapiei sistemice.
Dr. Ziyi Huang,cercetător la City of Hope, şi dr. Yun Rose Li, profesor asistent de radio-oncologie la City of Hope, conduc un studiu randomizat de fază 2 în curs de desfăşurare care testează dacă pacienţii cu tumori maligne pelvine care practică alimentaţia restricţionată în timp ar putea experimenta niveluri reduse de efecte secundare induse de radioterapie şi o eficacitate sporită a radioterapiei.
Grupul de persoane care mănâncă fără restricţii de timp este rugat să ţină post timp de 12 până la 14 ore în zilele de radioterapie.
Cercetătorii colectează jurnale de dietă, probe de scaun, urină şi sânge, alături de toxicităţile raportate de pacienţi şi medici.
Până în prezent, rezultatele sunt încurajatoare şi susţin tolerabilitatea şi fezabilitatea postului intermitent în timpul radioterapiei pelvine, în special în rândul pacienţilor cu cancer de prostată.
Se preconizează că înscrierea în studiu va fi finalizată în primăvara anului 2025.
Asistentele medicale pot face videoconferinţe cu pacienţii bolnavi de cancer pentru a oferi îngrijire de susţinere şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii
Serviciile de sprijin psihosocial pot fi limitate în zonele urbane şi rurale mici.
Până la 70 % dintre pacienţii cu cancer avansat prezintă niveluri ridicate de teamă faţă de progresia cancerului, caracterizate prin gânduri intruzive, suferinţă şi dificultăţi în a face planuri de viitor.
Anne Reb, profesor asistent de cercetare şi educaţie medicală, şi Betty Ferrell, director şi profesor de cercetare şi educaţie medicală, de la City of Hope, au condus un studiu pilot pentru a evalua fezabilitatea şi efectele preliminare ale unei intervenţii de videoconferinţă ghidată de o asistentă medicală pentru a gestiona nivelurile de teamă faţă de progresia cancerului la pacienţii cu cancer ginecologic sau pulmonar în stadiul 3 sau 4.
Aproximativ 82% dintre cei 30 de participanţi la studiu au finalizat toate cele cinci sesiuni de videoconferinţă conduse de o asistentă medicală şi au raportat că utilizează instrumentele introduse de asistente, cum ar fi antrenarea atenţiei şi mindfulness (detaşarea), pentru a se concentra, a se conecta cu ceea ce este cel mai important pentru ei şi a obţine controlul asupra stresorilor vieţii de zi cu zi.
Intervenţia a arătat o îmbunătăţire a stării de frică şi a altor rezultate privind calitatea vieţii. Fezabilitatea şi acceptabilitatea au fost stabilite în această dimensiune mică a eşantionului şi au fost recomandate sugestii pentru îmbunătăţire.
Riscul potenţial al interacţiunilor medicamentoase cu consumul de canabis
Într-unul dintre primele studii de evaluare a interacţiunilor medicamentoase legate de canabis la pacienţii care urmează un tratament împotriva cancerului, Elyssa Kim, fost asistent de cercetare la City of Hope, şi dr. Richard T. Lee, profesor clinic de medicină de susţinere şi integrativă la City of Hope, au constatat că o proporţie semnificativă de consumatori de canabis sunt expuşi riscului unor potenţiale interacţiuni medicamentoase moderate sau majore.
Dintre cei 313 participanţi, 61 foloseau în mod activ o formă de canabis pentru a face faţă insomniei (46%), durerii (41%) şi dispoziţiei (39%).
Cele mai frecvente medicamente a căror eficacitate ar putea fi compromisă din cauza consumului de canabis au fost medicamentele pentru durere sau inflamaţie (paracetamol, dexametazonă), medicamentele împotriva greaţei (ondansetron) şi chiar chimioterapia (paclitaxel, doxorubicină).
Cercetătorii spun că tot mai multe state legalizează canabisul şi tot mai mulţi pacienţi cu cancer apelează la canabis pentru a atenua simptomele cancerului, dar este nevoie de mai multe date privind efectele terapeutice şi capcanele consumului de canabis în timpul tratamentului cancerului.
Un amestec de meditaţie mindfulness, exerciţii fizice uşoare şi spiritualitate, legat de îmbunătăţirea bunăstării emoţionale în rândul supravieţuitoarelor cancerului de sân
Supravieţuitoarele cancerului de sân raportează adesea că se confruntă cu anxietate, depresie, somn insuficient şi tulburări cognitive.
Frank Munoz, un capelan de la City of Hope, a efectuat un studiu pilot privind efectele mişcării meditative asupra acestei populaţii de paciente, prelevând probe de sânge pentru a măsura nivelurile de expresie genetică legate de serotonină (HTR1F şi SLC6A4) şi de starea de spirit/funcţia cognitivă (BDNF, IL6 şi IL1b).
Intervenţia a dus la o schimbare biologică a scorurilor de anxietate, depresie, calitatea somnului şi funcţia cognitivă.
Acest mic studiu, care a demonstrat modificări ale expresiei genelor, sugerează că mişcarea meditativă, cum ar fi tai chi şi meditaţia, pot ajuta supravieţuitoarele cancerului de sân să se recupereze de la simptomele mentale şi emoţionale persistente.