Cercetătorii au reuşit să îmbunătăţească răspunsul la imunoterapia cancerului pulmonar

Cercetătorii au reuşit să îmbunătăţească răspunsul la imunoterapia cancerului pulmonar

Cercetătorii de la Institutul Francis Crick, în colaborare cu Revolution Medicines, au testat o combinaţie de tratamente la şoareci cu cancer pulmonar şi au arătat că acestea permit imunoterapiilor să vizeze tumorile care nu răspund. Descoperirile lor arată că ţintirea tumorilor în diferite moduri simultan ar putea creşte răspunsul la tratamente.

În cercetarea publicată miercuri în revista Nature Communications, oamenii de ştiinţă au testat o combinaţie de compuşi la şoareci cu cancer pulmonar. Aceşti compuşi au fost utilizaţi pentru a reprezenta:

  • Medicamente ţintite care blochează o proteină cauzatoare de cancer numită KRASG12C. Acestea au fost aprobate pentru utilizare în cancerul pulmonar, dar adesea nu reuşesc să aducă beneficii pacienţilor pe termen lung deoarece tumorile dezvoltă rezistenţă la aceste medicamente în timp.
  • Medicamente de imunoterapie: Acestea sunt concepute pentru a stimula sistemul imunitar să lupte împotriva tumorii, dar doar 20% dintre persoanele cu cancer pulmonar răspund, deoarece tumorile blochează adesea intrarea celulelor imunitare.

Cercetătorii au combinat un inhibitor KRASG12C, recent identificat, cu un compus care blochează o proteină numită SHP2, care inhibă celulele canceroase şi poate activa, de asemenea, imunitatea tumorală.

Aceşti doi inhibitori au fost combinaţi cu un inhibitor al punctului de control imunitar, care blochează proteinele care ajută celulele canceroase să se ascundă de sistemul imunitar.

La şoarecii cu sisteme imunitare funcţionale, combinaţia triplă a micşorat tumorile şi, la unii şoareci, le-a eradicat complet. De asemenea, aceşti şoareci au fost mai rezistenţi la revenirea cancerului pulmonar după tratament.

Echipa consideră că aceşti compuşi ţintiţi oferă o fereastră de oportunitate în care inhibitorul punctului de control imunitar poate intra în viteză şi permite apărării naturale a organismului să atace tumora.

Chiar şi la şoarecii cu tumori „imune reci”, care în mod normal nu răspund la imunoterapie, combinaţia a permis tumorilor să devină sensibilizate la inhibitorii punctului de control imunitar.

Având în vedere succesul studiilor pe şoareci, o evaluare a combinaţiei ar putea fi efectuată la persoanele cu cancer pulmonar pentru a determina dacă are un efect similar. De asemenea, vor fi necesare cercetări pentru a înţelege şi contracara potenţialele efecte secundare asociate cu combinarea tratamentelor.

 „Blocarea genelor precum KRAS în cancerul pulmonar a dus la unele noi evoluţii interesante, dar încă vedem probleme cu rezistenţa", a declarat într-un comunicat Julian Downward, lider principal de grup al Laboratorului de biologie oncogenă de la Crick şi coautor principal al studiului.

„Acum am reuşit să raportăm eradicarea parţială sau completă a tumorilor la şoareci prin combinarea inhibitorilor KRAS şi SHP2 cu imunoterapia. Am arătat, de asemenea, că această terapie combinată permite tumorilor „imune reci” să răspundă la propriile apărări ale organismului”, au scris autorii în articolul lor.

Cercetarea subliniază importanţa vizării tumorile din toate unghiurile, în special cele care nu răspund uşor la tratament, spun cercetătorii.

Echipa urmează să studieze în continuare dacă această combinaţie de inhibitori funcţionează în acelaşi mod şi la om.

Laboratorul Crick raportează eradicarea parţială sau completă a tumorilor la şoareci prin combinarea a inhibitorilor KRAS şi SHP2 cu imunoterapia. Stânga: Tumoră „imună rece” în plămânul unui şoarece netratat, care prezintă puţine celule T, indicând lipsa unui răspuns imun. Dreapta: Acelaşi tip de tumoră, tratată cu combinaţia triplă de inhibitori, devine inflamată sau „imună fierbinte”, indicată de prezenţa celulelor T (pete viu colorate), ceea ce arată că există acum un răspuns imunitar puternic.- Panos Anastasiou, Laboratorul de biologie oncogenă, Institutul Crick, 25 septembrie 2024.

viewscnt