Cercetătorii avertizează că imunitatea vaccinului împotriva mpox pare să scadă în decurs de un an

Cercetătorii avertizează că imunitatea vaccinului împotriva mpox pare să scadă în decurs de un an

Un studiu condus de cercetători de la Centrul medical diaconeasa Beth Israel (BIDMC), din Statele Unite ale Americii, a demonstrat că nivelul anticorpilor împotriva mpox a scăzut rapid şi a revenit aproape la nivelul iniţial la şase până la 12 luni după vaccinare.

Cercetătorii au declarat într-un comunicat că ar putea fi necesare vaccinuri de rapel pentru persoanele imunizate împotriva mpox în 2022, dar sunt necesare studii mai ample pentru a confirma mai întâi constatările.

Potrivit unui nou studiu de mici dimensiuni, imunitatea la vaccinul mpox pare să scadă după câteva luni.

Folosind eşantioane de la 45 de persoane care au fost vaccinate sau infectate cu mpox în 2022, cercetătorii de la facultatea de medicină a Universităţii Harvard au constatat că anticorpii mpox au scăzut la şase până la 12 luni după imunizare.

Două doze - pe care autorităţile sanitare le recomandă la interval de patru săptămâni - au fost mai eficiente decât una singură în primele luni după vaccinare, dar un an mai târziu, răspunsul imun al persoanelor care au primit două vaccinuri a fost similar cu răspunsul maxim al celor care au primit o singură doză, „ceea ce a oferit o protecţie limitată”, potrivit studiului, publicat pe 3 octombrie, în revista medicală JAMA.

Constatările indică faptul că persoanele care au fost vaccinate în timpul epidemiei globale de mpox din 2022 ar putea avea nevoie de vaccinuri suplimentare pentru a-şi menţine imunitatea, potrivit experţilor în sănătate care nu au fost implicaţi în studiu.

„Acest studiu sugerează că rapelurile ar putea fi necesare pentru a menţine eficacitatea vaccinului”, a declarat Jonas Albarnaz, cercetător în virusologie şi imunologie la Institutul Pirbright din Marea Britanie.

Franţa recomandă deja vaccinuri de rapel împotriva mpox pentru persoanele cu risc crescut de infectare, inclusiv bărbaţii homosexuali şi bisexuali, lucrătorii sexuali, persoanele transgender cu parteneri sexuali multipli şi contactele lor apropiate.

Noul studiu a analizat nivelurile de anticorpi în săptămânile şi lunile de după vaccinarea cu vaccinul Vaccinia Ankara-Bavarian Nordic modificat (MVA-BN), este un vaccin nereprodus împotriva variolei şi singurul vaccin împotriva mpox aprobat în Uniunea Europeană.

Constatările au unele limitări

De exemplu, o scădere a anticorpilor nu înseamnă neapărat că oamenii vor fi mai puţin protejaţi împotriva mpox în viaţa reală, potrivit lui Jake Dunning, cercetător principal la Institutul de ştiinţe pandemice al Universităţii din Oxford şi membru al comitetului de urgenţă mpox al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Chiar şi cu mai puţini anticorpi, este posibil ca vaccinurile să fi „amorsat eficient” sistemul imunitar pentru a recunoaşte ameninţarea virusului şi a riposta rapid, a precizat Dunning, care studiază răspunsurile imune ale lucrătorilor din domeniul sănătăţii cu vaccinul mpox.

„Vaccinurile concepute pentru a proteja populkaţia împotriva variolei şi a mpox pot diferi în ceea ce priveşte capacitatea lor de a stimula diferite părţi ale sistemului imunitar, inclusiv părţile care au funcţii de 'memorie' pe termen mai lung şi ne protejează dacă întâlnim agentul patogen luni, ani sau chiar decenii mai târziu”, a explicat Dunning pentru Euronews Health.

„Trebuie să înţelegem nivelul de imunitate al populaţiei"

Studiile mai ample cu mai multe persoane - inclusiv copii, femei însărcinate şi persoane cu HIV, care prezintă un risc mai mare de rezultate slabe în cazul în care contractează mpox - vor oferi cercetătorilor o mai bună înţelegere a modului în care vaccinul funcţionează în timp.

„Pentru a evalua riscurile actuale ale epidemiei de mpox, trebuie să înţelegem nivelul de imunitate în rândul populaţiei”, a precizat Alexis Robert, cercetător la Şcoala de igienă şi medicină tropicală din Londra

Autorităţile sanitare au reuşit să ţină sub control focarele de mpox la nivel mondial în 2022 prin intermediul comunicării specifice în domeniul sănătăţii publice, al schimbărilor de comportament şi al accesului la vaccinuri şi tratamente antivirale pentru grupurile de risc.

Din septembrie 2022 până în februarie 2023, aproape 337.000 de vaccinuri împotriva mpox au fost administrate în 25 de ţări europene, iar virusul s-a răspândit doar la niveluri scăzute de atunci.

„Este liniştitor faptul că, la aproape doi ani de la vârful epidemiei de mpox din America de Nord şi Europa, numărul cazurilor a rămas scăzut, iar infecţiile postvaccinale sunt rare”, a declarat într-un comunicat dr. Boghuma Titanji, profesor asistent de medicină la Universitatea Emory din Statele Unite.

Dar mpox îngrijorează din nou experţii în sănătate, deoarece o nouă tulpină a apărut anul trecut în Republica Democratică Congo (RDC), iar cazurile se răspândesc pe continent.

Peste 26.500 de cazuri de mpox şi 720 de decese au fost raportate în Africa în acest an, iar OMS a declarat o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional din cauza epidemiei în luna august.

Mpox se poate răspândi prin contact strâns, inclusiv sexual, cu o persoană infectată. Simptomele includ leziuni cutanate, febră, dureri de cap, frisoane şi ganglioni limfatici umflaţi.

Un medicament antiviral (tecovirimat) este disponibil în Europa pentru tratarea mpox, însă accesul la vaccinuri şi tratamente a fost limitat în cea mai mare parte a Africii.

În această vară, un medicament antiviral testat ca tratament pentru mpox nu a reuşit să amelioreze simptomele cheie la pacienţii infectaţi cu clasa care se răspândeşte în RDC.

Având în vedere aceste rezultate, Albarnaz de la Institutul Pirbright a declarat că noul studiu privind vaccinul reprezintă un apel la acţiune pentru „dublarea eforturilor” de a dezvolta intervenţii pentru combaterea virusului.

În prezent, există un risc general scăzut de infecţie pentru populaţia generală din Europa, conform Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Foto: Particulă de virus Mpox Micrografie electronică de transmisie colorată a unei particule de virus mpox (galben şi roşu) găsită într-o celulă VERO E6 infectată (albastru), cultivată în laborator. Imagine captată la NIAID Integrated Research Facility (IRF) din Fort Detrick, Maryland. Credit: NIAID/CC0 Domeniul public.

Mai puteţi citi şi:

Experţi în sănătate: Noua tulpină de mpox se modifică rapid. Nu înţelegem foarte bine focarul şi din această cauză avem dificultăţi în abordarea problemei în ceea ce priveşte dinamica transmiterii, gravitatea bolii şi factorii de risc

Ce este mpox şi de ce această epidemie îngrijorează autorităţile sanitare internaţionale? Ţările care au raportat cazuri

viewscnt