O echipă multidisciplinară de cercetători de la Universitatea Naţională din Singapore a dezvoltat un dispozitiv portabil şi uşor de folosit care poate detecta cu acurateţe mai multe tipuri de boli, relatează sciencedaily.com.
Dispozitivul are integrată o platformă numită enVision, dezvoltată pentru a detecta o gamă largă de maladii, precum cele infecţioase (Zika sau Ebola), hepatită, malaria, mai multe tipuri de cancer şi maladii genetice.
Potrivit cercetătorilor, enVision are nevoie de între 30 de minute şi o oră pentru a detecta o boală, adică de două până la patru ore mai puţin faţă de metodele actuiale de diagnostic. În plus, un kit de testare costă mai puţin de 1 dolar – adică de 100 de ori mai puţin decât costul testelor disponibile în prezent.
“Platforma enVision este foarte precisă, rapidă şi ieftină. Funcţionează la temperatura camerei şi nu necesită încălzitoare sau pompe speciale, ceea ce o face portabilă. Cu această invenţie, testele pot fi realizate în locul în care se află pacientul, spre exemplu în clinici de cartier sau în curtea unui spital, astfel că tratamentul poate fi administrat rapid în beneficiul sănătăţii pacienţilor”, a declarat liderul echipei de cercetători, profesorul Shao Huilin de la Universitatea Naţională din Singapore.
Pentru a demonstra acurateţea noului dispozitiv, cercetătorii au folosit platforma pentru virusul HPV, o cauză importantă a cancerului cervical.
Potrivit rezultatelor prezentate în publicaţia Nature Communications, enVision a demonstrat o acurateţe mai mare decât metodele clasice de testare.