Cercetătorii francezi construiesc un superscanner de aproape 12 Tesla ce ar putea marca un mare pas înainte în tratarea bolilor creierului

Cercetătorii francezi construiesc un superscanner de aproape 12 Tesla ce ar putea marca un mare pas înainte în tratarea bolilor creierului

Cercetătorii francezi lucrează în prezent la dezvoltarea celui mai puternic scanner de rezonanţă magnetică (RMN) din lume, cu o putere de 11,7 Tesla, care va folosi un supermagnet de greutatea unei balene albastre şi ar trebui să permită diagnosticarea timpurie a unor boli precum Parkinson.

"Putem detecta boala în etapele sale anterioare şi, în consecinţă, să o monitorizăm mai precis”, a declarat pentru Reuters Nicolas Boulant, directorul ştiinţific al proiectului.

Scanerul, parte din Project Iseult, este dezvoltat de cercetătorii francezi la unitatea de cercetare NeuroSpin din Centrul Paris-Saclay al CEA (Essonne). Scanerul implică un nou supermagnet în formă de cilindru, care este mult mai greu decât cele folosite deja.

Supermagnetul măsoară 5 metri lungime şi 5 metri în diametru şi cântăreşte 130 de tone. Va genera un câmp magnetic de 11,7 Tesla, în timp ce aparatele de imagistică actuale, utilizate în spitale, produc un câmp magnetic de 1,5 T sau maxim 3 T.

Noul scanner va obţine imagini ale creierului de o sută de ori mai detaliate decât aparatele actuale şi va fi pus în funcţiune la sfârşitul anului 2020 sau la începutul anului 2021, afirmă cercetătorii.

Project Iseult va permite oamenilor de ştiinţă "să înţeleagă mai bine creierul şi modul său de funcţionare şi să studieze caracteristicile a ceea ce este special pentru specia umană, lucruri precum muzica, matematica şi limbajul”, a mai adăugat Boulant.

viewscnt