Dezvoltarea de noi medicamente pentru boli precum Alzheimer poate fi foarte costisitoare şi de durată, de aceea o echipă de cercetători din Marea Britanie investighează dacă medicamentele utilizate în prezent pentru diabet şi afecţiuni oculare ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea demenţei.
Dezvoltarea de noi medicamente pentru boli precum Alzheimer poate fi foarte costisitoare şi poate dura mulţi ani. Cu toate acestea, experţii sugerează că reorientarea medicamentelor care au fost deja aprobate pentru alte afecţiuni ar putea accelera procesul şi ar putea deschide noi modalităţi de tratare a bolilor care provoacă demenţă.
Cercetătorii de la Universitatea din Manchester (Marea Britanie) analizează dacă metamazolamida, un tratament utilizat pentru glaucom, poate fi folosită pentru a trata maladia Alzheimer prin restabilirea sănătăţii celulelor nervoase.
De asemenea, ei investighează dacă tiazolidinedionele, o clasă de medicamente pentru diabet, pot ajuta la prevenirea sau tratarea demenţei vasculare - un tip comun de demenţă cauzată de reducerea fluxului sanguin către creier.
Profesorul Nigel Hooper, vicepreşedinte asociat pentru cercetare la Universitatea din Manchester - care conduce cercetările privind metamazolamida, a explicat că medicamentul este capabil să traverseze bariera hematoencefalică şi să ajungă efectiv în creier.
El a declarat pentru agenţia de presă PA că s-a constatat că medicamentul activează o enzimă din creier (ACE2) care, în mod normal, menţine neuronii (celulele nervoase) sănătoşi din creier.
La pacienţii cu Alzheimer, activitatea acestei enzime este redusă, iar neuronii tind să degenereze şi să moară, provocând simptomele demenţei.
„Ceea ce ne interesează - pentru că nimeni nu a făcut-o încă - este dacă putem lua metamazolamidă în contextul bolii Alzheimer, atât în celule umane, cât şi în modele de şoareci, pentru a vedea dacă activează enzima ACE2, am schimba patologia din jurul bolii Alzheimer", a declarat prof. Hooper pentru The Independent.
Cercetătorii vor să vadă dacă aceste medicament opresc degenerarea celulelor nervoase sau chiar le regenerează.
Studiul de trei ani, care a primit finanţare de la Alzheimer's Research UK, utilizează celule stem umane pentru a vedea dacă enzima poate fi activată cu medicamentul.
În acelaşi timp, medicamentul este administrat şoarecilor pentru a vedea ce efect are asupra Alzheimerului din creier.
Dr. Joyce Huang, cercetător la Universitatea din Manchester, efectuează un studiu în legătură cu medicamentele pentru diabet, care pot avea proprietăţi antiinflamatorii şi ar putea fi benefice în demenţa vasculară.
„Investigăm în principal preveniţia ca rezultat primar, dar dacă acest lucru nu se întâmplă, vom analiza în continuare dacă aceste medicamente ar întârzia incidenţa demenţei vasculare, şi cred că va fi ceva legat de controlul zahărului din sânge”, a precizat la rândul său dr. Joyce Huang.
Potrivit organizaţiei caritabile, în Regatul Unit există aproape un milion de persoane care suferă de demenţă şi, deşi persoanele de peste 65 de ani sunt mult mai predispuse la această boală, ea poate afecta şi persoanele mai tinere.
Cercetătorii utilizează baza de date de îngrijire primară Datalink de cercetare în practica clinică (CPRD), care acoperă aproximativ 20% din populaţia care trăieşte în Anglia şi Ţara Galilor, pentru a identifica o legătură între persoanele care iau medicamente şi probabilitatea de a dezvolta demenţă vasculară.
În cazul în care rezultatele sunt promiţătoare, cercetătorii speră să avanseze către studii clinice.