Cercetătorii investighează noi tratamente pentru durerea cronică la supravieţuitorii cancerului

Cercetătorii investighează noi tratamente pentru durerea cronică la supravieţuitorii cancerului

Cercetătorii studiază tratamente care ar putea ajuta la ameliorarea durerii cronice resimţite de mii de copii care au supravieţuit cancerului. Aproximativ opt din 10 copii supravieţuiesc cancerului timp de zece ani sau mai mult, dar mai mult de jumătate dintre aceştia raportează dureri care continuă şi la vârsta adultă.

O echipă de cercetători din Regatul Unit studiază modul în care chimioterapia în primii ani de viaţă ar putea afecta celulele nervoase, şi investighează noi tratamente care ar putea ajuta la combaterea durerii cronice resimţite de mii de copii care au supravieţuit cancerului.

Cifrele sugerează că aproximativ opt din zece copii supravieţuiesc cancerului timp de zece ani sau mai mult, dar mai mult de jumătate dintre aceştia raportează dureri continue şi la vârsta adultă.

Acest lucru se datorează faptului că tratamentele împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia la începutul vieţii, pot deteriora celulele nervoase din organism care detectează durerea, modificând modul în care durerea este percepută pe măsură ce pacientul creşte la vârsta adultă, a declarat dr. Richard Hulse, de la Universitatea Nottingham Trent (NTU).

 „Durerea continuă după tratament este o problemă semnificativă la copiii care trăiesc până la vârsta adultă şi poate afecta grav calitatea vieţii acestora", a declarat dr. Hulse, într-un comunicat.

El spune că există o îmbunătăţire semnificativă a duratei de viaţă după tratamentul cancerului însă acest lucru a scos la lumină alte provocări medicale.

„Durerea continuă după tratament este o problemă semnificativă la copiii care trăiesc până la vârsta adultă şi poate afecta grav calitatea vieţii lor, dar ştim încă puţine despre căile şi mecanismele biologice care conduc la acest lucru", a menţionat medicul.

Dr. Hulse, specializat în fiziologie senzorială la facultatea de Ştiinţă şi Tehnologie a NTU, a declarat că această percepţie modificată a durerii înseamnă că sarcinile zilnice de bază, cum ar fi îmbrăcatul, duşul sau culcatul, pot fi inconfortabile pentru mulţi supravieţuitori ai cancerului.

În cadrul unui studiu de doi ani finanţat de Fundaţia pentru Cercetare Medicală, echipa sa încearcă să descopere căile prin care chimioterapia îi face pe pacienţi să simtă o durere continuă prin deteriorarea celulelor nervoase.

La persoanele sănătoase, sistemul imunitar natural al organismului ajută la conservarea mitocondriilor - centralele energetice - din celulele nociceptoare, terminaţiile celulelor nervoase care iniţiază senzaţia de durere.

Specialiştii spun însă că chimioterapia poate împiedica acest lucru.

 „Dorim să explorăm modul în care sistemul imunitar şi aceste celule nervoase interacţionează. Mitocondriile sunt importante deoarece furnizează energie celulelor”, a menţionat medicul, citat de The Independent.

Echipa a declarat că doreşte să investigheze dacă transferul mitocondriilor de la celulele sănătoase la celulele nervoase afectate de chimioterapie poate opri nervii să genereze durere.

„Deci, dacă mitocondriile sănătoase funcţionale sunt transferate, acest lucru poate ajuta la sănătatea nervilor. Credem că acest lucru ar putea oferi o cale unică de a proteja nervii de durere şi de a oferi o cale de a identifica noi tratamente potenţiale”, a explicat dr. Hulse.

viewscnt