Oamenii de ştiinţă de la Oxford îşi propun să dezvolte un vaccin pentru persoanele cu o afecţiune genetică care le creşte riscul de a dezvolta o serie de tipuri de cancer.
Sindromul Lynch este cauzat de o mutaţie a genei care repară greşelile din ADN atunci când acesta este copiat, ceea ce poate duce la creşterea necontrolată a celulelor.
Persoanele cu această afecţiune prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancere ale intestinului, uterului şi ovarelor.
În fiecare an, în Anglia, aproximativ 1.100 de cazuri de cancer de intestin sunt cauzate de sindromul Lynch şi se consideră că această afecţiune creşte cu 80% riscul de apariţie a bolii pe parcursul vieţii.
Cercetătorii de la Universitatea din Oxford ar putea concepe un vaccin care să înveţe sistemul imunitar al unei persoane cu această boală să recunoască şi să distrugă celulele înainte ca acestea să devină canceroase.
Ca parte a proiectului - cunoscut sub numele de LynchVax - oamenii de ştiinţă vor analiza celulele de la pacienţii cu sindrom Lynch care dau semne că vor deveni canceroase.
Ei îşi vor folosi rezultatele pentru a determina ce părţi ale unei celule precancerigene pot fi atacate de sistemul imunitar şi dacă o abordare prin vaccin are şanse să funcţioneze.
Simon Leedham, profesor de genetică moleculară şi gastroenterolog consultant onorific, a declarat că persoanele cu sindrom Lynch ar trebui să participe la programările de screening intestinal la o vârstă mai tânără din cauza riscului ridicat.
„LynchVax are potenţialul de a reduce acest risc”, a explicat el într-un comunicat. „Deşi munca noastră este la început, suntem încântaţi de perspectiva unui vaccin care poate fi utilizat pentru a preveni multiplele tipuri de cancer care apar de obicei la persoanele cu sindrom Lynch şi pentru a oferi îmbunătăţiri tangibile ale supravieţuirii”.
Se estimează că una din 400 de persoane din Anglia suferă de această afecţiune, conform SAistemului Naţional de Sănătate (NHS), deşi doar 5% ştiu că o au.
Anul trecut, serviciul de sănătate din Marea Britanie a început să implementeze un test genetic pentru sindromul Lynch.
„Acesta este un pas crucial în pregătirea pentru viitoarele studii clinice”, a declarat Helen White, membră a grupului de implicare publică a pacienţilor LynchVax.
Cancer Research UK a acordat echipei 550.000 de lire sterline.
Oamenii de ştiinţă speră că, în viitor, cancerele care apar la persoanele cu sindrom Lynch ar putea fi potenţial prevenite cu ajutorul vaccinului.
Sindromul Lynch este o afecţiune genetică ereditară. Acesta este cauzat de o copie modificată a uneia dintre puţinele gene implicate în procesele care ajută la repararea ADN-ului uman. Eşecul de a repara ADN-ul poate cauza daune în genele care controlează creşterea, crescând riscul de cancer.
Se estimează că aproximativ 175.000-200.000 de persoane suferă de sindromul Lynch în Regatul Unit şi mai puţin de 5% (aproximativ 10.000 de persoane) au fost diagnosticate.
Persoanele cu sindrom Lynch prezintă un risc general mai mare de a dezvolta cancer intestinal, precum şi alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul uterin (cunoscut şi sub numele de cancer endometrial) şi cancerul ovarian. Se estimează că sindromul Lynch cauzează aproximativ 3 % din cazurile de cancer intestinal (colorectal) din Regatul Unit în fiecare an, multe dintre acestea la persoane sub 50 de ani.
Până la 7 din 10 persoane cu sindrom Lynch vor dezvolta cancer intestinal în timpul vieţii. Pacienţii cu Sindrom Lynch au cu 80% risc suplimentar de a dezvolta cancer colorectal comparativ cu populaţia generală.
În România, sindromul Lynch este subdiagnosticat, dar Societatea Română de Sindrom Lynch (SRSL), lansată în martie 2023, îşi propune să crească gradul de diagnosticare, să contribuie la optimizarea screening-ului şi la alinierea tratamentului din ţara noastră la standardele occidentale.
Supravieţuirea la 5 ani pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer colorectal în stadiul 4 (metastatic) este de 14.7%, însă pentru formele diagnosticate în stadii precoce acest procent creşte la peste 90%.
Mai puteţi citi şi: