Colesterolul, cheia noilor terapii pentru diabet şi boala Alzheimer

Colesterolul, cheia noilor terapii pentru diabet şi boala Alzheimer

Un cercetător al Universităţii de Ştiinţe Medicale din Arizona a examinat rolul colesterolului atât în ​​boala Alzheimer, cât şi în diabetul de tip 2, cu scopul de-a identifica o moleculă care poate ajuta la reglarea nivelului de colesterol din creier, făcându-l un potenţial nou obiectiv terapeutic pentru boala Alzheimer.

Nu există încă un remediu pentru boala Alzheimer, afecţiune de care suferă peste 5,5 milioane de persoane din Statele Unite. În ultimul deceniu, oamenii de ştiinţă au găsit dovezi care arată că există cauze comune care stau la baza diabetului de tip 2 şi a bolii Alzheimer.

„Boala Alzheimer şi diabetul împărtăşesc multe cauze comune şi frecvente. Scopul nostru a fost de a dezvolta un mod de identificare a compuşilor care ar contracara mulţi factori care contribuie atât la apariţia bolii Alzheimer, cât şi la apariţia diabetului de tip 2”, a spus dr. Gregory Thatcher, profesor de farmacologie şi toxicologie la Colegiul de Farmacie din Arizona.

Când colesterolul creşte din cauza rezistenţei la insulină sau a altor factori, organismul începe un proces cunoscut sub numele de transport invers al colesterolului, în timpul căruia molecule specifice transportă colesterolul în exces în ficat pentru a fi excretat. Apolipoproteina E (APOE) este una dintre proteinele implicate în transportul invers al colesterolului.

APOE este, de asemenea, cea mai puternică genă a factorului de risc pentru boala Alzheimer şi demenţa aferentă şi un factor de risc independent pentru diabetul de tip 2 şi bolile cardiovasculare. În mod similar, activitatea redusă a unui alt transportor de colesterol, care leagă ATP A1 (ABCA1), se corelează cu riscul crescut de boli cardiovasculare, diabetul de tip 2 şi boala Alzheimer.

„În timp ce majoritatea oamenilor sunt conştienţi de aşa-numitul„ colesterol bun”şi„ colesterol rău” asociat cu riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral, aceste concepte generale sunt aplicabile şi unui creier sănătos”, a spus dr. Thatcher, care lucrează pentru a dezvolta terapii avansate pentru boala Alzheimer de mai bine de 20 de ani.

„Mutarea colesterolului acolo unde este necesar în organism are efecte pozitive asupra multor procese fiziologice şi poate ajuta la eliminarea proteinelor pliate greşit care se acumulează în creier”, sunt de părere cercetătorii.

Creşterea activităţii ABCA1 este de aşteptat să influenţeze pozitiv semnalizarea insulinei şi să reducă inflamaţia din creier, făcând-o terapie potenţială atât pentru diabetul de tip 2, cât şi pentru boala Alzheimer.

În acest studiu, dr. Thatcher şi echipa de cercetare au conceput o modalitate de a identifica molecule mici care îmbunătăţesc funcţia ABCA1 în organism evitând în acelaşi timp efectele nedorite asupra ficatului.

Dr. Thatcher a dezvoltat o moleculă specifică mică, CL2-57, care are capacitatea de a stimula activitatea ABCA1 cu efecte pozitive asupra trigliceridelor hepatice şi plasmatice. Utilizarea acestui compus a arătat o toleranţă îmbunătăţită la glucoză şi sensibilitate la insulină, precum şi o creştere în greutate redusă, printre alte efecte benefice. Viitoarele cercetări vor căuta să îmbunătăţească proprietăţile acestor molecule.

viewscnt