Complicaţiile sarcinii cresc riscurile de a dezvolta hipertensiune arterială

Complicaţiile sarcinii cresc riscurile de a dezvolta hipertensiune arterială

Femeile care au parte de complicaţii cum ar fi naşterea prematură sau preeclampsie în timpul primei sarcini sunt de două ori mai predispuse să aibă o tensiune arterială ridicată ulterior, chiar şi după trei ani de la naştere, conform unui nou studiu prezentat în ”Journal of the American Heart Association”, ce a inclus peste 4.000 de femei.

Descoperirile cercetătorilor subliniază nevoia ca doctorii să se concentreze mai mult pe istoricul legat de sănătate al femeior, atât în timpul sarcinii pentru a ajuta la prevenirea rezultatelor adverse, cât şi după, pentru a cunoaşte riscul de evenimente cardiovasculare ulterioare.

”Obişnuiam să credem că durează mulţi ani până la dezvoltarea tensiunii arteriale ridicate. Am descoperit că poate apărea mult mai repede decât ne aşteptam, chiar şi după trei ani. Mesajul pentru femeile însărcinate este că ar trebui să înceapă îngrijirea prenatală devreme, să vorbească cu obstetricianul despre starea curentă de sănătate şi să se asigure că sănătatea este suficient de bună. Pentru femeile ce au avut complicaţii în timpul primei sarcini, este critică îngrijirea de rutină, prin urmărirea tensiunii arteriale, greutăţii şi colesterolului”, a spus autorul studiului dr. David Haas, profesor de obstetrică şi ginecologie la Indiana University School of Medicine, citat de sciencedaily.com.

Studiile anterioare au arătat că rezultatele adverse ale sarcinii, cum ar fi dimensiunile sub medie ale copilului, copilul născut mort, naşterea înainte de termen, sunt asociate cu un risc ridicat de hipertensiune, boli cardiovasculare şi diabet pentru femeile tinere, în comparaţie cu cele fără rezultate adverse. Dar aceste studii s-au bazat pe date colectate retrospectiv şi istoric raportat de către femeile în cauză.

Pentru studiul din prezent, cercetătorii au recrutat 4.484 de femei, din care 62% sunt albe, 14% sunt negrese, 16% hispanice, 3% asiatice şi 5% fiind catalogate ca ”altfel”. Femeile au avut o vârstă medie de 27 de ani la prima lor sarcină. Cercetătorii au obţinut istoricul medical detaliat al femeilor pe o perioada între 2 şi 7 ani după prima sarcină pentru a vedea dacă rezultatele primei sarcini au fost asociate cu sănătatea cardiovasculară.

Cercetătorii au descoperit că 31% din femeile cu cel puţin un rezultat advers în timpul primei sarcini au experimentat hipertensiune cronică, în timp ce doar 17% din cele care nu au experimentat complicaţii au dezvoltat această afecţiune. Riscul de dezvoltare a hipertensiunii cronice a crescut şi mai mult odată cu rezultate adverse suplimentare, conform cercetătorilor.

Conform lui Haas, cercetătorii vor să vadă în continuare cum se schimbă riscul de hipertensiune în timp. De asemenea, studiile ulterioare vor examina dacă complicaţiile sarcinii cresc riscul de obezitate şi diabet şi dacă riscul cardiovascular post-partum poate fi redus prin dietă, exerciţii fizice, medicamente şi alte intervenţii.

viewscnt