Pacienţii cu diabet zaharat care iau suplimente alimentare cu fibre solubile au o glicemie mai scăzută comparativ cu pacienţii care nu adaugă acest tip de fibre în dieta lor, arată un nou studiu realizat în Canada.
Cercetătorii s-au concentrat asupra suplimentelor care conţin fibre vâscoase, un tip de fibră solubilă care formează un gel gros atunci când este amestecat cu apă.
Alimente cum ar fi leguminoasele, sparanghelul, ovăzul şi inul conţin fibre vâscoase. Suplimentele cu acest tip de fibre includ guma de guar, psyllium şi pectină.
Pentru a examina legătura dintre suplimentele fibroase vâscoase şi nivelul glicemiei, cercetătorii au analizat date din 28 de studii clinice, cu un total de 1.394 de participanţi cu diabet zaharat.
Dintre aceştia, o parte au luat suplimente din fibre vâscoase, alţii au primit alte tipuri de suplimente fără fibre vâscoase, iar un al treilea grup nu a consumat niciun supliment alimentar.
Pacienţii care au primit suplimente din fibre vâscoase au primit zilnic doze de peste 13 grame, pentru perioade variind între trei săptămâni şi un an.
Pe parcursul studiului, aceştia au avut niveluri mai scăzute de hemoglobină A1c şi niveluri mai scăzute ale glicemiei faţă de cei care nu au consumat astfel de suplimente.
Suplimentele de fibre au fost asociate cu scăderi medii ale hemoglobinei A1c de 0,58%, peste rata minimă de 0,3% pe care o solicită Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) în evaluarea noilor medicamente pentru diabet, concluzionează autorii studiului.
”Aceste rezultate sugerează că aportul de aproximativ o lingură de fibre vâscoase concentrate (...) ar duce la reducerea factorilor de risc pentru A1c şi alţi factori de risc pentru diabet”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Vladimir Vuksan de la St. Michael's Hospital şi Universitatea din Toronto, Canada, pentru Reuters.
De asemenea, alţi markeri ai diabetului zaharat, incluzând glucoza postprandială şi sensibilitatea la insulină, au înregistrat ameliorări.
Motivul pentru care fibrele vâscoase par să scadă glicemia nu este deocamdată clar, oamenii de ştiinţă avansând diverse ipoteze, inclusiv îmbunătăţirea sănătăţii microbiene la nivelul intestinului.