Persoanele care consumă zilnic chiar şi un pahar de 100 de mililitri de băuturi carbogazoase îndulcite înregistrează un risc mai mare cu 18% de a dezvolta cancer, potrivit unui studiu realizat în Franţa.
Cercetarea, care a urmărit mai mult de 100.000 de adulţi francezi, a asociat consumul băuturilor îndulcite de un risc crescut pentru unele tipuri de cancer. Aceasta urmează unui studiu recent ce leagă consumul de băuturi dulci de un risc mai mare de deces prematur.
Mathilde Touvier, director cercetător la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală de la Universitatea Paris 13, autoarea principală a studiului, a menţionat că noile descoperiri confirmă cercetări anterioare, ce arată că reducerea numărului de băuturi îndulcite pe care le consumăm ar fi benefică pentru sănătate.
"Am observat că ceea ce conduce în principal asocierea pare a fi chiar zahărul conţinut în aceste băuturi îndulcite. Consumul ridicat de băuturi îndulcite este un factor de risc pentru obezitate şi câştig în greutate, iar obezitatea însăşi este un factor de risc pentru cancer", a explicat ea, citată de cnn.com.
Altă posibilitate este că aditivele, cum ar fi 4-metilmidazol, găsit în băuturile ce conţin colorant caramel, ar putea juca un rol în formarea cancerului.
Cercetătorii nu au găsit nicio asociere între băuturile dietetice şi cancer, dar autorii au avertizat că această descoperire ar trebui interpretată cu precauţie, având în vedere că acest tip de băutură a avut un consum relativ scăzut printre participanţii la studiu.
O cercetare anterioră a arătat însă că băutul a două sau mai multe băuturi de orice tip îndulcite artificial pe zi a fost legat de un risc crescut al accidentelor vasculare bazate pe cheaguri, atacurilor de cord şi deceselor timpurii pentru femeile cu vârsta peste 50 de ani.
Pentru noul studiu, cercetătorii au analizat 101.257 de adulţi francezi sănătoşi - 79% femei şi 21% bărbaţi ce au participat în studiul în curs de desfăşurare French NutriNet-Sante.
Participanţii, cu vârsta medie de 42 de ani, au completat cel puţin două chestionare şi au fost urmăriţi timp de nouă ani. Consumul de băuturi îndulcite a fost măsurat de către participanţi prin înregistrarea a cel puţin două chestionare legate de dieta pe 24 de ore, cu întrebări despre aportul normal al 3.300 de tipuri diferite de mâncare şi băutură.
În medie, bărbaţii au consumat mai multe băuturi îndulcite decât femeile - 90,3 ml zilnic în comparaţie cu 74,6 ml. Factorii de risc pentru cancer, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul educaţional, istoricul familial, fumatul şi activitatea fizică, au fost luaţi în considerare în studiu.
În timpul perioadei de urmărire a studiului, au fost diagnosticate un total de 2.193 de prime cazuri de cancer, la vârsta medie de 59 de ani. Din acestea, 693 au fost cancer de sân, 291 cancer de prostată şi 166 cancer colorectal.
Oricum, studiul este observaţional şi nu arată cauza şi efectul, au mai precizat autorii cercetării.