Nu este un secret că dietele bogate în grăsimi pot da peste cap metabolismul, crescând riscurile de îmbolnăvire. Cu toate acestea, motivele care stau la baza acestui mecanism au fost foarte puţin clarificate. O echipă de cercetători de la universitatea Irvine, din California, au făcut acum o descoperire cheie despre cum să prevenim răul dacă dieta alimentară cuprinde prea multe alimente grase.
Cercetătorii şi-au restrâns atenţia la un complex proteic numit AMPK, care acţionează ca un senzor de energie celulară, capabil să detecteze alimentaţia organismului pentru a menţine un echilibru adecvat.
De exemplu, atunci când AMPK detectează că nivelul de glucoză este scăzut, poate semnala organismului să folosească în schimb grăsimile ca energie.
Însă, consumul de grăsimi blochează activitatea acestui complex, ceea ce face ca metabolismul să fie dereglat.
Din păcate, cercetătorii spun că studiile efectuate de-a lungul timpului nu au investigat cum anume se întâmplă acest lucru, mai ales în rândul organismelor vii.
În acest studiu, echipa a luat o proteină numită SAPS3 - care pare să aibă o legătură strânsă cu AMPK şi mecanismele sale - şi a eliminat-o din genomul şoarecilor. Apoi au hrănit şoarecii cu o dietă compusă din grăsimi într-un procent de 45%.
Echipa nu se aştepta să descopere ceea ce au găsit.
„Îndepărtarea componentei care inhibă SAPS3 a lăsat liberă AMPK să se activeze la aceşti şoareci, permiţându-le să menţină un echilibru energetic normal în ciuda consumului unei cantităţi mari de grăsimi", spune Mei Kong, profesor de biologie moleculară şi biochimie şi autorul corespondent al studiului, într-un comunicat al universităţii.
Echipa a fost surprinşsă de cât de bine şi-au menţinut animalele greutatea normală, evitând obezitatea şi dezvoltarea diabetului".
Inhibarea SAPS3 ar putea fi o nouă modalitate de abordare a tulburărilor metabolice
„Dacă blocăm activitatea de inhibare, i-am putea ajuta pe oameni să-şi reactiveze AMPK", spune primul autor Ying Yang, cercetător de proiect.
În opinia sa, acest lucru ar putea ajuta la stoparea apariţiei unor tulburări precum obezitatea, diabetul, boala ficatului gras şi altele.
„Este important să recunoaştem cât de importantă este funcţia metabolică normală pentru fiecare aspect al organismului", a comentat cercetătorul.
Descoperirile ar putea fi revoluţionare, având în vedere prevalenţa obezităţii în întreaga lume.
De fapt, estimările prevăd că peste jumătate din lume va fi supraponderală sau obeză până în 2035, faţă de 38% în 2020, potrivit Federaţiei Mondiale a Obezităţii.
De asemenea, potrivit Centrului Naţional pentru Informaţii Biotehnologice, numărul persoanelor cu diabet va ajunge la 578 de milioane până în 2030, ceea ce ar reprezenta o creştere de 25 de procente faţă de 2019.
Echipa dezvoltă deja molecule care ar putea să inhibe SAPS3 şi să restabilească metabolismul.
Cercetătorii şi-au propus să studieze rolul SAPS3 şi în alte afecţiuni care perturbă metabolismul, cum ar fi cancerul şi îmbătrânirea.
Descoperirile sunt publicate în revista Nature Communications.