Daunele pe care le provoacă Covid-19 în creier, vizibile pe scanările RMN

Daunele pe care le provoacă Covid-19 în creier, vizibile pe scanările RMN

Simptomele Covid de lungă durată, precum oboseala şi respiraţia îngreunată ar putea fi un efect indirect al leziunilor inflamatorii din creier, în special, deteriorarea trunchiului cerebral, sugerează un studiu. Folosind scanări de la RMN-uri ultra-puternice cercetătorii au văzut leziunile „centrului de control” al creierului.

Daunele la nivelul trunchiului cerebral - „centrul de control” al creierului - se află în spatele efectelor fizice şi psihiatrice de lungă durată ale infecţiei severe cu Covid-19, sugerează un studiu.

Scanările RMN au fost utilizate pentru a examina pacienţii care au fost internaţi în spital cu Covid-19, care au arătat „modificări cerebrale de lungă durată”.

Cercetătorii cred că acestea sunt „probabil cauzate de un răspuns imun la virus”. Constatările, publicate luni, în revista Brain, ar putea ajuta la tratarea mai eficientă a bolii Covid de lungă durată.

Persoanele cu Covid-19 se recuperează de obicei în câteva zile sau săptămâni, dar în unele cazuri simptomele pot dura mai mult.

Afecţiunea, cunoscută şi sub numele de Covid de lungă, poate provoca oboseală extremă, dificultăţi de respiraţie, probleme de memorie şi concentrare (ceaţă cerebrală), ameţeli, palpitaţii cardiace şi dureri musculare şi articulare.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie, au folosit scanere de înaltă rezoluţie, cunoscute sub numele de scanere 7-Tesla (7T), care pot vizualiza creierul viu în cele mai mici detalii.

Scanerele 7T au fost capabile să detecteze modul în care se comportă celulele imune, potrivit cercetătorilor.

„Ce se întâmplă în şi în jurul trunchiului cerebral sunt procese vitale pentru calitatea vieţii, dar a fost imposibil să se scaneze inflamaţia nucleelor trunchiului cerebral la persoanele vii, din cauza dimensiunii lor mici şi a poziţiei dificile", a explicat dr. Catarina Rua, de la departamentul de neuroştiinţe clinice al universităţii, într-un comunicat.

De obicei, oamenii de ştiinţă obţin o imagine bună a trunchiului cerebral doar în timpul examinărilor post-mortem.

În recentul studiu, echipa a scanat creierul a 30 de pacienţi care fuseseră internaţi în spital cu Covid-19 în timpul pandemiei.

Rezultatele au fost comparate apoi cu scanările a 51 de persoane fără istoric de infecţie.

Cercetătorii au putut să vadă că mai multe regiuni ale trunchiului cerebral, care conectează creierul şi măduva spinării şi reglează multe funcţii corporale, prezentau anomalii asociate cu un răspuns neuroinflamator.

Anomaliile au apărut la câteva săptămâni după ce pacienţii au fost internaţi în spital cu Covid-19, şi în părţi ale creierului responsabile de controlul respiraţiei.

Cercetătorii au sugerat că „simptomele de durată ar putea fi un efect indirect al leziunilor inflamatorii ale trunchiului cerebral în urma Covid-19”.

Modificările au fost, de asemenea, „mai evidente la pacienţii internaţii pe perioade mai lungi în spital, cu o severitate mai mare a infecţiei, răspunsuri inflamatorii mai proeminente şi rezultate funcţionale mai proaste”, au adăugat ei.

„Faptul că observăm anomalii în părţile creierului asociate cu respiraţia sugerează puternic că simptomele de lungă durată sunt un efect al inflamaţiei în trunchiul cerebral în urma infecţiei cu Covid-19", a indicat dr. Rua.

Aceste efecte sunt dincolo de factori referitori la vârsta şi sexul pacienţilor şi sunt mai pronunţate la cei care au avut Covid-19 sever, a mai indicat medicul britanic.

Profesorul James Rowe, care a condus împreună studiul, spune că „sănătatea mintală este intim legată de sănătatea creierului, iar pacienţii cu cel mai pronunţat răspuns imunitar au prezentat, de asemenea, niveluri mai ridicate de depresie şi anxietate".

Modificările din trunchiul cerebral cauzate de infecţia cu Covid-19 ar putea duce, de asemenea, la rezultate slabe în ceea ce priveşte sănătatea mintală, din cauza legăturii strânse dintre sănătatea fizică şi cea mintală, indică specialiştii.

„Persoanele care au fost foarte bolnave la începutul pandemiei au prezentat modificări cerebrale de lungă durată, cauzate probabil de un răspuns imun la virus. Dar măsurarea acestui răspuns imunitar este dificilă în cazul persoanelor vii", a specificat prof. Rowe.

Potrivit acestuia, scanerele RMN obişnuite, care se găsesc în spitale nu pot vedea interiorul creierului la un astfel de nivel de de detaliu chimic şi fizic.

Capacitatea de a vedea şi de a înţelege cum se modifică trunchiul cerebral ca răspuns la Covid-19 va ajuta la explicarea şi tratarea mai eficientă a efectelor pe termen lung, concluzionează cercetătorii.

Proiecţii 3D ale hărţilor χ de cartografiere a susceptibilităţii cantitative pe regiunile de interes ale trunchiului cerebral redate, extrase din segmentarea pentru grupul de control sănătos şi grupul Covid. Grupul coronavirus (Covid-19) prezintă o creştere a χ în trunchiul cerebral, în special în măduvă şi pons (săgeţi negre). A = anterior; HC = grup de control sănătos; L = stânga; P = posterior; QSM = cartografiere cantitativă a susceptibilităţii; R = dreapta. Reprezentările 3D au fost generate cu Surf Ice. Credit imagine: Universitatea Cambridge şi revista Brain, 7 octombrie 2024.

viewscnt