De ce se extinde cancerul de sân la oase

De ce se extinde cancerul de sân la oase

Cercetătorii au dezvoltat un model de cancer in vitro pentru a investiga de ce cancerul de sân se răspândeşte la nivelul oaselor. Descoperirile sunt promiţătoare pentru dezvoltarea de instrumente preclinice de predicţie a metastazelor osoase ale cancerului de sân.

Cercetătorii de la Universitatea din Tampere, Finlanda, şi de la Institutul de Tehnologie din Izmir, Turcia, au dezvoltat un model in vitro de cancer pentru a investiga motivele pentru care cancerul de sân se răspândeşte la nivelul oaselor.

Cancerul de sân reprezintă o provocare semnificativă pentru sănătatea publică globală, cu 2,3 milioane de cazuri noi şi aproape 700.000 de decese în fiecare an, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Aproximativ 80% dintre pacienţii cu cancer de sân primar pot fi vindecaţi, dacă sunt diagnosticaţi şi trataţi prompt.

Cu toate acestea, în multe cazuri, în momentul diagnosticării cancerul s-a răspândit deja în alte părţi ale corpului, a metastazat.

Cancerul metastatic este incurabil şi reprezintă mai mult de 90% din decesele cauzate de cancer.

În prezent, nu există modele in vitro fiabile pentru a studia modul în care cancerul de sân se răspândeşte la organe secundare, cum ar fi oasele, plămânii, ficatul sau creierul.

Acum, cercetătorii de la Grupul Nanomaterialele de precizie, din cadrul Universităţii Tampere, şi de la Laboratorul de biologie moleculară a cancerului, de la Institutul Politehnic din Izmir au utilizat platforme lab-on-a-chip pentru a crea un model fiziologic relevant de metastază, pentru a studia factorii care controlează metastazele osoase ale cancerului de sân.

„Cancerul de sân se răspândeşte cel mai frecvent la nivelul oaselor, cu o rată estimată de 53%, rezultând simptome severe, cum ar fi durerea, fracturile osoase patologice şi compresiile măduvei spinării. Cercetarea noastră oferă un model de laborator care estimează probabilitatea şi mecanismul apariţiei metastazelor osoase în cadrul unui organism viu”, a declarat Burcu Firatligil-Yildirir, cercetător postdoctoral la Universitatea Tampere şi primul autor al lucrării, într-un comunicat.

Potrivit acestuia modelul avansează înţelegerea mecanismelor moleculare în metastazele osoase ale cancerului de sân şi oferă bazele pentru dezvoltarea de instrumente preclinice pentru estimarea riscului de metastaze osoase.

Potrivit autorilor studiului, dezvoltarea unor modele in vitro durabile care să imite complexitatea micro-mediului nativ al sânilor şi oaselor reprezintă o provocare multidisciplinară.

„Lucrarea noastră arată că modelele in vitro relevante din punct de vedere fiziologic pot fi generate prin combinarea biologiei cancerului, a microfluidicii şi a materialelor moi. Rezultatele deschid noi posibilităţi pentru dezvoltarea de modele predictive de boală, diagnostic şi tratament”, spune el.

Grupul de nanomateriale de precizie din cadrul Universităţii Tampere dezvoltă diverse modele in vitro de diagnostic şi de boală pentru metastazele canceroase.

Reuşita este promiţătoare pentru dezvoltarea de instrumente preclinice de predicţie a metastazelor osoase în cazul cancerului de sân.

Studiul a fost publicat în revista medicală PLOS One la 17 octombrie.

viewscnt