Defectele de naştere pot creşte riscul de dezvoltare a unor forme de cancer în copilărie

Defectele de naştere pot creşte riscul de dezvoltare a unor forme de cancer în copilărie

Copiii cu defecte congenitale necromozomiale au riscuri mai mari de a dezvolta o serie de afecţiuni maligne, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, care a analizat date privind peste 10 milioane de naşteri.

"În prezent, credem că este prea devreme pentru a recomanda linii directoare de supraveghere specifice pentru aceşti copii, deoarece rezultatele noastre sugerează că mai puţin de 1% dintre copiii cu defecte congenitale vor dezvolta un cancer în timpul copilăriei sau adolescenţei. Prin urmare, un pas important în activitatea noastră va fi identificarea subseturilor de copii care ar beneficia cel mai mult de supraveghere", a declarat, dr. Philip J. Lupo de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston, pentru Reuters.

Asocierea dintre anomaliile cromozomiale şi cancer este bine cunoscută deja, dar un număr tot mai mare de studii sugerează că şi copiii cu defecte congenitale necromozomiale pot avea de asemenea, cu risc crescut, se arată în concluziile cercetării.

Cercetătorii au analizat datele acociate cu privire la naşterile, deficienţele la naştere şi cancer din Texas, Arkansas, Michigan şi Carolina de Nord pentru copiii născuţi între 1992 şi 2013 şi i-au urmărit până la vârsta de 18 ani.

În comparaţie cu cei peste 10 milioane de copii fără defecte congenitale, cei cu anomalii cromozomiale, 539.567 au fost de 11,6 ori mai predispuşi să dezvolte o formă de cancer, în timp ce copiii cu defecte congenitale non-cromozomiale, 2.123 la număr au avut un risc de 2,5 ori mai mare de a dezvolta cancer înainte de vârsta de 18 ani.

O constatare remarcabilă este gradul clar de risc pentru toate clasele majore de cancer (neoplasme hematologice maligne, tumori ale sistemului nervos central şi tumori solide ale sistemului nervos central) este asociat cu un număr mai mare de defecte congenitale, mai afirmă autorii cercetării.

Astfel, copiii cu patru sau mai multe defecte congenitale majore au fost de 5,9 ori mai susceptibili de a fi diagnosticaţi cu cancer comparativ cu cei fără defecte congenitale. Copiii cu mai multe defecte de naştere non-cromozomiale au avut cel mai mare risc de a dezvolta cancer.

În analiza a 72 de modele specifice de malformaţii la naştere, cercetătorii au identificat 40 care au fost în mod special asociate cu dezvoltarea a diferite forme de cancer, iar hepatoblastomul şi neuroblastomul au fost cele mai des asociate cu defectele non-cromozomiale.

Potrivit cercetătorilor supravegherea cancerului nu poate fi însă recomandată majorităţii copiilor cu defecte congenitale, deoarece riscul absolut a fost cu mult sub 1%, dar în cazul copiilor cu 4 sau mai multe defecte congenitale non-cromozomiale supravegherea ar putea fi totuşi benefică, precizează autorii.

viewscnt