O echipă de cercetători britanici şi olandezi a identificat o nouă proteină asociată cu degenerescenţa maculară senilă (DMS), o boală care afectează vederea persoanelor în vârstă, oferind speranţe pentru dezvoltarea unui tratament eficient pentru această afecţiune.
Degenerescenţa maculară senilă – sau legată de vârstă - afectează milioane de persoane în vârstă, prin alterarea calităţii vizuale centrale.
Echipa de cercetători de la Queen Mary University din Londra, Universitatea din Manchester, Universitatea din Cardiff şi Centrul Medical al Universităţii Radboud din Nijmegen, Olanda, a descoperit niveluri ridicate ale unei proteine numite FHR-4 (proteină 4 asociată cu Factorul H) în sângele pacienţilor cu DMS, relatează sciencedaily.com.
Analize ulterioare au identificat proteina FHR-4 şi în macula – zona din ochi afectată de boală.
Rezultatele studiului ar putea sta la baza dezvoltării unor noi metode de diagnosticare timpurie, prin măsurarea nivelului FHR-4 din ochi, şi pentru dezvoltarea unor terapii care să ţintească proteina asociată cu afecţiunea.
FHR-4 reglează sistemul complementului, parte a sistemului imunitar, care are un rol critic în cazul apariţiei unor inflamaţii şi în apărarea organismului împotriva infecţiilor.
Studii anterioare au descoperit o asociere între sistemul complementului şi DMS, sugerând că defecte moştenite genetic legate de proteinele-cheie ale complementului reprezintă factori de risc pentru afecţiune.
În acest studiu, cercetătorii au folosit o tehnică genetică cunoscută sub numele de studiu de asociere la nivelul genomului, pentru a identifica modificările specifice ale genomului asociate cu nivelul crescut de FHR-4 la pacienţii cu DMS.
Rezultatele studiului sugerează că modificări genetice moştenite pot genera niveluri mai mari de FHR-4 în sânge, ceea ce duce la activarea necontrolată a sistemului complementului la nivelul ochilor, stimulând apariţia bolii.