Descoperire în tratamentul fertilităţii: Receptorii prostaglandinelor favorizează implantarea embrionară

Descoperire în tratamentul fertilităţii: Receptorii prostaglandinelor favorizează implantarea embrionară

O echipă de cercetători japonezi, de la Universitatea Kumamoto, a descoperit un nou mecanism care ar putea revoluţiona îngrijirea infertilităţii prin promovarea implantării embrionare.

Descoperirea se concentrează pe receptorii de prostaglandină (PG) din uter care îmbunătăţesc procesul critic de decidualizare - o componentă importantă a proceselor morfologice specifice sub influenţa progesteronului ca urmare a sarcinii - necesar pentru o sarcină reuşită.

Decidualizarea reprezintă totalitatea modificărilor ce au loc la nivelul endometrului (uman sau animal) ca răspuns la stimulii fiziologici ai implantării blastocistului.

Această descoperire deschide calea către dezvoltarea de noi tratamente de fertilitate care vizează aceşti receptori.

Prostaglandinele sunt lipide bioactive cunoscute pentru rolul lor în răspunsul organismului la leziuni, provocând febră şi durere, dar sunt, de asemenea, cruciale în procesele reproductive, cum ar fi naşterea.

Până în prezent, rolul exact jucat de prostaglandine în implantarea embrionului a rămas neclar. O echipă de cercetare condusă de profesorul Yukihiko Sugimoto şi profesorul asistent Tomoaki Inazumi a descoperit că două tipuri deprostaglandine - PGD2 şi PGE2 - produse în uter în primele etape ale sarcinii, activează receptori specifici, DP şi EP4, pentru a promova formarea ţesutului decidual (ţesut endometrial transformat) care susţine implantarea embrionului.

Echipa a descoperit că, atunci când este stimulat fie receptorul DP, fie receptorul EP4, decidualizarea endometrului este îmbunătăţită, permiţând embrionului să se implanteze mai eficient, ceea ce implică faptul că ambele căi ale receptorilor PGD2-DP şi PGE2-EP4 îşi compensează reciproc funcţia.

Această descoperire revoluţionară sugerează că stimularea acestor căi cu medicamente specializate, denumite agonişti DP/EP4, ar putea ajuta femeile care se confruntă cu infertilitate din cauza problemelor de implantare embrionară.

Profesorul Sugimoto, liderul echipei de cercetare de la Facultatea de Ştiinţe ale Vieţii, Universitatea Kumamoto, a remarcat într-un comunicat că această abordare „poate oferi noi posibilităţi în cazul tratamentelor de fertilitate, oferind speranţă cuplurilor care se confruntă cu probleme de implantare”.

Această nouă înţelegere a modului în care receptorii de prostaglandină ajută la implantarea embrionară deschide calea pentru terapii inovatoare împotriva infertilităţii, transformând potenţial medicina reproductivă prin îmbunătăţirea şanselor de sarcină pentru multe femei.

Descoperirile au fost publicate în revista Journal of Lipid Research.

viewscnt