Descoperiri recente asupra unor modificări în creier ar putea ajuta în lupta împotriva obezităţii

Descoperiri recente asupra unor modificări în creier ar putea ajuta în lupta împotriva obezităţii

Una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii umane este obezitatea. Împreună cu excesul de greutate au devenit „noua normalitate" în epoca modernă şi pot duce la o multitudine de probleme de sănătate.

Ratele de obezitate aproape că s-au triplat în întreaga lume din 1975 şi urmează să crească şi mai mult, potrivit estimărilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat recent că peste 1 miliard de oameni din lume sunt obezi.

Acum cercetătorii de la Institutul Rowett al Universităţii din Aberdeen din Marea Britanie au făcut o descoperire importantă în ceea ce priveşte modul în care creierul controlează consumul de alimente.

Se ştie că excesul de greutate este cauzat în primul rând de consumul mai multor calorii decât are nevoie organismul; cu toate acestea, o nouă cercetare publicată recent în revista Current Biology a descoperit un grup specific de celule din creier care controlează greutatea corporală.

Modul în care creierul controlează foamea nu a fost pe deplin definit. Cercetătorii au descoperit un grup de celule cerebrale care poate fi exploatat pentru a reduce consumul de alimente şi greutatea corporală. Unul dintre modurile în care acestea reuşesc acest lucru este prin reducerea celulelor care stimulează foamea.

Grupul de celule pe care echipa l-a descoperit produce o substanţă chimică numită GABA, a cărei sarcină principală este de a bloca semnalele din creier.

„Am descoperit o nouă legătură între un subgrup de neuroni din trunchiul cerebral, insuficient studiat, care detectează consumul de alimente şi care dezactivează neuronii primari ai foamei într-o altă parte a creierului", a declarat dr. Pablo Blanco Martínez de Morentin, care a condus studiul în timp ce se afla la Institutul Rowett (şi care acum este lider de grup la Universitatea din Leeds).

„Această conexiune utilizează substanţa chimică GABA ceea ce este o veste interesantă, deoarece deschide potenţialul pentru noi strategii de reglare a greutăţii", notează dr. Martínez de Morentin.

Pentru a face această descoperire, echipa, alcătuită din oameni de ştiinţă de la Universitatea Cambridge, a folosit o combinaţie de tehnici de ultimă generaţie, de la înregistrarea activităţii unor singure celule până la măsurarea modificărilor în consumul zilnic de alimente şi a greutăţii corporale la şoareci.

„Ştim că creierul controlează aportul alimentar, dar modul în care face acest lucru nu a fost pe deplin stabilit. Am identificat un grup de celule din creier care pot fi exploatate pentru a reduce consumul de alimente şi greutatea corporală", notează autorul principal, profesorul Lora Heisler de la Institutul Rowett al Universităţii din Aberdeen.

Unul dintre modurile în care fac acest lucru este prin atenuarea activităţii celulelor care guvernează foamea, ceea ce este deosebit de important, deoarece una dintre provocările primare pentru a ţine o dietă şi a pierde în greutate este foamea, a precizat cercetătorul britanic.

Potrivit acestuia, „o caracteristică interesantă a celulelor GABA din trunchiul cerebral este că, de exemplu, liraglutida, un medicament pentru obezitate prescris pe scară largă, le foloseşte pentru a reduce aportul alimentar. Am descoperit că activarea acestor celule GABA reduce aportul alimentar fără a provoca greaţă, un efect secundar nedorit comun al liraglutidei".

Oamenii de ştiinţă spun că această cercetare ar putea duce la dezvoltarea unor medicamente mai bine ţintite care să reducă aportul alimentar şi greutatea corporală prin diminuarea apetitului şi a foamei, fără aceste efecte secundare.

viewscnt